„În vremea aceea a auzit Irod tetrarhul toate cele făcute de Iisus și era nedumerit, că se zicea de către unii că Ioan s-a sculat din morți; iar de unii, că Ilie s-a arătat, iar de alții, că un proroc dintre cei vechi a înviat. Iar Irod a zis: Lui Ioan eu i-am tăiat capul. Cine este, dar, Acesta despre care aud asemenea lucruri? Și căuta să-L vadă. Și, întorcându-se, apostolii I-au spus lui Iisus toate câte au făcut. Atunci, luându-i cu Sine, S-a dus de o parte într-un loc pustiu, aproape de cetatea numită Betsaida. Iar mulțimile, aflând, au mers după El, și El, primindu-le, le vorbea despre Împărăția lui Dumnezeu, iar pe cei care aveau trebuință de vindecare, îi făcea sănătoși.”
Activităţi catehetice în Arhiepiscopia Râmnicului
Mai multe parohii din Arhiepiscopia Râmnicului găzduiesc în această perioadă activităţi catehetice şi şcoli de vară pentru copii şi tineri. Astfel, prin coordonarea Biroului de cateheză și activități cu tinerii, la Parohia Valea Bisericii - Orleşti continuă proiectul educațional Școala de vară „Sfântul Evanghelist Luca”. În ziua de 26 iulie, prin implicarea şi îndrumarea preotului paroh Luca-Georgian Sîia şi a profesorului Dragoş-Teodor Zaharia, a avut loc în biserica parohială şi în Centrul de cateheze şi activităţi cu tinerii acţiunea educativă „Să cunoaştem. Să simţim. Să lucrăm!”, la care au participat 60 de copii şi tineri voluntari.
Programul a cuprins mai multe activități cu specific catehetic, pe diferite teme. În cadrul catehezei „Îngerii Sfântului Altar şi locul meu din biserică”, tinerilor le-a fost prezentat Sfântul Altar şi rolul cultic al obiectelor liturgice cuprinse în el. Au fost organizate, de asemenea, dialoguri şi discuţii libere despre „Biserica văzută şi cea nevăzută”, cu aplicații în pictură şi fotografie. O altă activitate a fost „Atelierul de cunoaştere a meşteşugului tradiţional”, incluzând aici: piesele ce compun războiul de țesut, broderie şi cusătură simplă, în culori, precum și „descoperirea frumuseţii muzicii populare şi a doinei în atmosfera satului de odinioară”. În cadrul programului au fost incluse ateliere de pirogravură şi lucru manual, de muzică şi jocuri tradiţionale. „Adevăratele roade ale educaţiei se văd în ceea ce faci şi în modul în care (re)acţionezi în momentele-cheie. Mai presus de toate, să înveţi înseamnă să aplici concret. Teoria fără practică amorţeşte abilităţile pe care le ai şi te face ignorant vizavi de ceea ce se întâmplă în viaţa reală”, a fost concluzia tinerilor implicaţi în proiectul desfăşurat în parteneriat cu şcoala şi alte instituţii din comunitate.
În seara zilei de 26 iulie, după slujba Vecerniei, la Parohia „Sfântul Mucenic Pantelimon”, din incinta Spitalului Municipal nr. 2 din municipiul Râmnicu Vâlcea, preotul paroh Dan Valentin Cârstea a susţinut o cateheză cu tema „Sfântul Pantelimon - ocrotitorul bolnavilor”. După lecţia catehetică pr. Cârstea a citit rugăciuni pentru cei bolnavi. La întâlnire au participat cadre medicale şi bolnavi internaţi în cadrul spitalului. De asemenea, pr. Nicolae Bâcu Mircea, de la Parohia Băile Olăneşti, a susţinut săptămâna trecută cateheza cu tema „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon - ocrotitor şi tămăduitor”. În cadrul activităţii au fost desfășurate o serie de activități sociale, fiind oferite ajutoare materiale și daruri pentru cei nevoiaşi.