„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Activităţi catehetice în Mitropolia Olteniei
Mai multe parohii din Mitropolia Olteniei au organizat în această săptămână activităţi catehetice. Între acestea se numără întâlnirea de la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea şi ora de cateheză săptămânală din cadrul Grupului parohial „Sfântul Ambrozie cel Mare”, din parohia craioveană Rovine.
Membrii Centrului catehetic pentru adulți „Sfântul Ioan Botezătorul” din Râmnic s-au întâlnit în aceste zile, sub coordonarea pr. prof. Nicolae Proteasa, pentru a vorbi despre „misiunea de propovăduire a Cuvântului lui Dumnezeu în sufletele credincioșilor”. Întâlnirea din această săptămână a fost găzduită de Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din municipiu.
Centrul catehetic pentru adulți „Sfântul Ioan Botezătorul” din Râmnic a căpătat autoritatea unei școli biblice, însă, prin diversitatea temelor abordate, a promovat și valorile moralei creștine: prietenia, pacea, dragostea, reconcilierea, dar mai ales responsabilitatea și iubirea jertfelnică față de semeni. Ceea ce rămâne cu totul aparte în desfășurarea întâlnirilor este faptul că studiul sistematic al Cuvântului lui Dumnezeu, revelat în Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție, a fost descoperit și prin exemplificarea, din lucrarea Bisericii și a vieților sfinților, a modului în care ne putem forma viaţa duhovnicească, o viață trăită în curăţire de patimi, smerenie şi rugăciune.
„O mărturie contemporană a lucrării și misiunii Bisericii vâlcene”
Despre organizarea centrului, părintele Nicolae Proteasa arăta că „adevărata provocare a însemnat păstrarea în sufletele participanților a entuziasmului de la primele întâlniri. Epistola către Diognet prezintă un alt exemplu din activitatea catehetică și misionară a Bisericii, «…nu li s-a dat creștinilor învățătura ca o născocire pământească, nici creștinii nu pretind că păzesc cu atâta grijă o învățătură trecătoare, nici nu li s-a încredințat rânduiala unor taine omenești, ci cu adevărat Însuși Atotputernicul, Atoateziditorul și nevăzutul Dumnezeu, El Însuși, din ceruri, a așezat în oameni și a întărit în inimile lor adevărul și cuvântul cel sfânt și mai presus de înțelegere (…) L-a trimis nu oarecum ar putea gândi unul din oameni, spre a împila, spre a înspăimânta, spre a îngrozi? Nicidecum! L-a trimis cu bunătate și blândețe, cum trimite un rege pe fiul său, L-a trimis ca Dumnezeu, L-a trimis ca la oameni, L-a trimis ca să mântuie, ca să convingă, nu să silească; că Dumnezeu nu silește. L-a trimis ca să cheme, nu ca să alunge, L-a trimis ca să iubească, nu ca să judece (Ioan 3, 17)»”, a conchis părintele profesor. În contextul dat, Centrul catehetic pentru adulți „Sfântul Ioan Botezătorul” din Râmnicu Vâlcea a devenit o mărturie contemporană a lucrării și misiunii Bisericii vâlcene, a conștiinței responsabilității pentru păstrarea dreptei credințe.
„Mărturisirea păcatelor şi pocăinţa în primele trei secole creştine”
Pentru credincioşii craioveni, programul catehetic a fost îmbogăţit în această săptămână prin întâlnirea de la Biserica „Ziua Crucii”. Aici, membrii Grupului parohial „Sfântul Ambrozie cel Mare” au discutat despre „Mărturisirea păcatelor şi pocăinţa în primele trei secole creştine”. Tema a fost prezentată de cei doi preoţi coordonatori, pr. Ion Bârnea şi pr. Marius Bârlădeanu. „Botezul şi săvârşirea Sfintei Liturghii de duminică erau modalităţile uzuale în care creştinii trăiau şi experimentau iertarea. Anumite forme de iertare au fost hotărâte şi stabilite de asemenea ca teme liturgice şi canonice în Biserică. În Noul Testament găsim două proceduri penitenţiale impuse celor care păcătuiau. Între ele se numără şi «mărturisirea păcatelor» (cf. Iac. 6, 16). În Biserica Apostolică, mărturisirea se pare că era publică, cel puţin în anumite împrejurări. Această mărturisire era autoproclamarea creştinului ca păcătos înaintea lui Dumnezeu”, a spus pr. Marius Bârlădeanu.