„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Activităţi catehetice la Parohia „Sfântul Nicolae”
Biserica „Sfântul Nicolae”-Craioviţa I se numără între cele opt locaţii catehetice din Arhiepiscopia Craiovei, înfinţate în cadrul proiectului „Alege şcoala!”. Săptămânal, un grup de 25 de elevi din parohie, aflaţi în prag de abandon şcolar, beneficiază de suport educativ pentru continuarea cursurilor.
Activitățile cu tinerii reprezintă o preocupare de bază în viaţa Parohiei „Sfântul Nicolae”-Craioviţa, din oraşul Craiova. Activităţile catehetice, organizate săptămânal de cei doi preoţi slujitori, Gabriel Deaconu şi Marius Lunganu, vizează în principal elevii aflaţi în prag de abandon şcolar. De aproape un an de zile, sub oblăduirea Sfântului Ierarh Nicolae, cei 25 de beneficiari ai proiectului „Alege şcoala!” participă la lecţii de cateheză sau activităţi interactive, organizate în cadrul centrului multifuncţional din curtea bisericii. Răsplata celor câteva luni de lucru intens a fost o tabără în localitatea Durău, din Moldova, la care au luat parte la începutul lunii iulie. Clipele minunate petrecute aici au fost închinate la întoarcere sfântului ocrotitor, la care au adus mulţumire şi rugăciune alături de cei doi preoţi îndrumători.
Teme catehetice cu aplicabilitate practică
Urmând tipicul programului „Alege şcoala!”, Centrul de catehizare „Sfântul Nicolae” a devenit un reper pentru elevii din cartierul Craioviţa Nouă, din municipiul Craiova. Întâlnirile cu grupurile de tineri din parohie şi activităţile rânduite periodic la biserică s-au diversificat, fiind susţinute prin noile dotări de care parohia beneciază în prezent (laptop, videoproiector, desktop etc.). Subiectele de discuţie şi tematica abordată săptămânal sunt acordate în primul rând cu imperativul catehetic al tinerilor. Abordările de ordin actual sunt analizate în context teologic, spre a aduce lămurire asupra problemelor de viaţă cu care se confruntă cel mai adesea tinerii. Astfel, în cadrul ultimei întâlniri, părintele Marius Lunganu, slujitor la Parohia „Sfântul Nicolae” şi profesor titular de religie, le-a vorbit celor 25 de elevi despre „Rolul Maicii Domnului în viaţa noastră”. „Aproape de fiecare dată încercăm să aducem în atenţia tinerilor noştri subiecte şi teme educative, ancorate în specificul tradiţiei noastre ortodoxe. Fiecare dintre ele sunt însoţite de lămuriri şi răspunsuri cu privire la felul în care se aplică în viaţa personală. Întrucât se apropie marele praznic al Adormirii, ultima noastră întâlnire a avut ca subiect persoana Maicii Domnului. În cadrul catehezei, copiii au fost împărţiţi pe grupe de lucru şi li s-a cerut să arate faptele prin care noi arătăm dragostea faţă de Maica Domnului. Pentru exemplificare, ei au primit fişe de lucru pe care mai apoi le-am îndosariat”, a spus pr. Lunganu.
Alături de preotul paroh Gabriel Deaconu, pr. Marius Lunganu are în responsabilitate activitatea catehetică de la Biserica „Sfântul Nicolae”. Prin intermediul proiectului „Alege şcoala!”, grupul parohial de tineri s-a mărit, agenda activităţilor fiind tot mai mult direcţionată spre viaţa social-filantropică a parohiei.
Alte activităţi filantropice
Pe lângă activităţile din proiectul „Alege şcoala!”, Parohia „Sfântul Nicolae”-Craioviţa I este cunoscută şi pentru acţiunile umanitare pe care le desfăşoară, îndeosebi pentru ajutorarea copiilor şi a bătrânilor nevoiaşi, prin intermediul Fundaţiei `Sfântul Ierarh Nicolae“ pe care o patronează. Din anul 2001 în Parohia `Sfântul Nicolae“ este editată şi revista parohială `Caligraful ortodox“, în paginile căreia se regăsesc învăţături de credinţă creştin-ortodoxă, dar şi informaţii din viaţa parohiei. „În fiecare an, parohia noastră a încheiat parteneriate cu şcolile şi grădiniţele din vecinătate, concretizate în organizarea de activităţi şi serbări religioase cu ocazia sfintelor sărbători de Crăciun şi de Sfintele Paşti, cercetarea copiilor periodic și împărtășirea cuvântului de învățătura creştină. Săptămânal, pe lângă întâlnirile pe care le avem peste săptămână cu elevii de la «Alege şcoala!», dupa slujba Vecerniei de sâmbătă seara, conform unui program prestabilit, organizăm cateheze pentru adulţi, aşezate sub genericul «Calea mântuirii»”, a adaugat pr. Marius Lunganu.
Scurt istoric
Aşezată în zona de vest a orașului Craiova, Biserica „Sfântul Nicolae” face parte din Craiova Nord. A fost construită în anul 1770, în cartierul Craioviţa sau mahalaua Dăneşti, cum i se mai spunea în acele vremuri, ctitori fiind boierii Alexie Becheanu,Oprea Becheanu şi Mateiu Sălceanu. După anul 1800 sfântul locaş a intrat sub patronajul mai multor corporaţii meşteşugăreşti (dulgheri, tâmplari, zidari, fântânari), numite în epocă „iznafuri“. A fost reparat de mai multe ori de-a lungul secolelor, ultima dată fiind executate lucrări de restaurare a picturii finalizate în anul 1996.