„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Activități cu tinerii în parohia gorjeană Ţicleni
Proiectul naţional catehetic „Hristos: sufletul satului meu” a antrenat în această perioadă mai multe parohii din județul Gorj. Între ele se numără și Parohia Țicleni, care a organizat săptămâna aceasta mai multe activități cu tinerii din localitate sub genericul „Lăsaţi copiii să vină la Mine”.
Elevi ai Centrului Cultural și ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 Țicleni, împreună cu cadre didactice, părinți și localnici, au participat zilele trecute la mai multe activități menite să readucă în atenția celor mai tineri valorile satului tradițional gorjenesc. Elevii au aflat despre îndeletnicirile sătencelor, precum țesutul, facerea pâinii și a mămăligii, a mâncării de post, dar și despre portul tradițional și valorile creștine.
La începutul activităților, elevii au vizionat un film religios, dar și mai multe filmări legate de viața satului de odinioară. De asemenea, au discutat cu preotul Dragomir Țicleanu despre importanța și semnificația celor 10 porunci, dar și despre post și felul în care înaintașii noștri se pregăteau pentru cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, adică pentru Învierea Domnului. Elevii au prezentat cu emoție și bucurie mai multe eseuri și poezii despre Sfânta sărbătoare a Învierii, au creat felicitări și ornamente de Paști și au învățat să picteze icoane pe sticlă, piatră, pânză și lemn alături de cadrele didactice implicate în proiect.
Marți, 19 martie, a fost organizată o expoziție de carte veche bisericească și obiecte de cult. Elevii au fost încântați de informațiile aflate și au dat dovadă de curiozitate și implicare. Tot marți, elevii au continuat confecționarea felicitărilor și ornamentelor de Paști, au pictat icoane și au participat la un concurs de ghicitori religioase. Sâmbătă, 23 martie, elevii au aflat despre îndeletnicirile sătencelor, precum țesutul, facerea pâinii și a mămăligii, a mâncării de post, dar și despre portul tradițional și valorile creștine. Evenimentul a continuat cu evocarea unor personalități marcante pentru viața comunității din Țicleni: învățătorul Aurel Ciurea, primarul Constantin Ungureanu și preotul Damian Țicleanu.
„Copiii s-au pregătit și ne-au oferit momente de excepție”
Pe iarba verde din curtea locașului de cult a fost montat un război de țesut care a supraviețuit, prin grija unor oameni care apreciază lumea veche a satului, trecerii nemiloase a timpului. Una dintre enoriașele Parohiei Țicleni le-a arătat elevilor cum se lucrează la războiul de țesut și le-a vorbit despre frumusețea portului tradițional gorjenesc. Elevii au mai aflat despre ce obiecte de uz casnic existau în casele țiclenarilor de acum un secol și despre cum se făceau coșurile din nuiele. S-a organizat și o expoziție de obiecte vechi, precum vârtelniță, fuse, furcă, fier de călcat, lampă, felinare, bancnote vechi, costume populare și covoare și preșuri țesute de femei din Țicleni acum mai bine de șapte decenii etc. Pentru ca adevărata lume a satului tradițional gorjenesc să fie reînviată, copiii au învățat cum se plămădește pâinea noastră cea de toate zilele și au „lucrat” ei înșiși aluatul, dând forme unor colaci și prescuri. Băieții au arătat celor prezenți că știu să cosească, dar și să se joace așa cum o făceau bunicii lor. La final, enoriașele care au dat o mână de ajutor în buna desfășurare a proiectului le-au împărțit copiilor colaci calzi și rumeni, dar și mucenici unși cu miere! Activitățile proiectului s-au încheiat cu o agapă, cei prezenți bucurându-se de bucate de post pregătite de enoriașe ale parohiei. „Copiii s-au pregătit și ne-au oferit momente de excepție, pline de bucurie, emoționante, care ne-au amintit de satul din secolul trecut sau de copilăria noastră. Mulțumim celor care ne-au fost alături în această perioadă”, a declarat preotul paroh Dragomir Țicleanu.
În această săptămână, la nivelul Protoieriei Târgu Cărbunești, va avea loc evaluarea portofoliilor finale ale grupurilor parohiale implicate în cadrul concursului. Primele trei locuri vor aduce calificarea proiectelor pentru etapa de eparhie, care va fi organizată la Craiova la începutul lunii aprilie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.