„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Puneți în urechile voastre cuvintele acestea: Fiul Omului va fi dat în mâinile oamenilor. Iar ei nu înțelegeau cuvântul acesta, căci era ascuns pentru ei, ca să nu-l
Activităţi dedicate poetului Mihai Eminescu
În ziua de 15 ianuarie se face în fiecare an pomenirea marelui nostru poet naţional Mihai Eminescu. „Luceafărul poeziei româneşti” va fi comemorat la începutul săptămânii viitoare şi în Mitropolia Olteniei printr-o serie de evenimente şi manifestări culturale, însoţite de rugăciunile de pomenire pentru sufletul marelui nostru înaintaş.
Arhiepiscopia Râmnicului continuă şi în acest an seria manifestărilor culturale dedicate poetului național Mihai Eminescu. Astfel, luni, 15 ianuarie, vor avea loc mai multe evenimente culturale, integrate sugestiv în „Ziua Culturii Naționale.
Manifestările vor debuta la ora 10:00 cu slujba Parastasului, săvârșită în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, iar după un moment de rugăciune la teiul său, acestea vor continua la Sala „Iosif Episcopul” a Casei „Sfântul Calinic”. Personalitatea „Luceafărului poeziei românești” va fi elogiată de actorii George Ivașcu, managerul și fondatorul Teatrului „Metropolis” din București, și Anghel Damian, de la Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, care, împreună cu formația instrumentală a Arhiepiscopiei Râmnicului, dirijată de arhid. Codruț-Dumitru Scurtu, vor interpreta fragmente din lirica eminesciană.
Evenimente dedicate lui Mihai Eminescu la Severin şi Orşova
Fundaţia culturală „Lumina”, organizaţie nonguvernamentală de interes comunitar ce își desfășoară activitatea în Turnu Severin, organizează în perioada 10-15 ianuarie a XXVIII-a ediţie a manifestărilor culturale dedicate Zilei Culturii Naţionale aniversării zilei de naştere a poetului Mihai Eminescu şi în acest an consacrate şi sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire.
Festivitatea de deschidere a manifestărilor a avut loc la Palatul Culturii „T. Costescu” din Drobeta-Turnu Severin ieri, 11 ianuarie, ora 12:00. În deschiderea acestui eveniment, Corul „Kinonia” al Episcopiei Severinului şi Strehaiei a susţinut un moment artistic. Repertoriul a conţinut o suită de cântări pe versuri de Mihai Eminescu.
De asemenea, astăzi, 12 ianuarie, de la ora 13:00, la Mănăstirea „Sfânta Ana” din municipiul Orşova, va fi săvârşită o slujbă de pomenire a poetului Mihai Eminescu. La ediţia din acest an vor prezenta referate istorici, critici şi istorici literari din ţară şi din comunităţile româneşti de peste hotare. Scopul este acela de a aduce noi contribuţii la descifrarea şi interpretarea istoriei literaturii româneşti şi de a racorda localitatea la circuitul valorilor culturale universale.
Geniul nu are vârstă
Spiritul şi amintirea marelui Mihai Eminescu rămân vii şi lucrătoare peste veacuri. Suflul geniului său inspiră şi astăzi generaţiile iubitoare de frumos şi lucrătoare în virtute. El a rămas viu şi treaz în spirit şi Biserica are o mare contribuţie pentru acest lucru. Este emblematic pentru Ortodoxie tocmai pentru că a mărturisit aceste lucruri cu voce tare. Despre ecoul spuselor sale scrise în versuri, dr. Tudor Nedelcea spune că a rămas fără de egal. „Astăzi, lectura clasică este concurată de internet, dar fără doar şi poate se va întoarce la forma ei iniţială şi bineînţeles la Eminescu. El se redescoperă în orice epocă. În perioada interbelică, de exemplu, a fost folosit şi de comunişti, şi de legionari, parţial însă, pentru că nu era nici de dreapta, nici de stânga.
Chiar dacă este pus de către unii profesori universitari pe aceeaşi linie cu alţi scriitori şi poeţi, după mine obişnuiţi şi chiar mediocri, valoarea lui creşte în timp. Nici nu are nevoie să fie lăudat sau idolatrizat excesiv, trebuie doar să i se citească opera în întregime, în special publicistica. A fost un consens general încă de la moartea lui. La mormântul lui, un ziarist care i-a făcut mult rău cât a fost în viaţă a dat indicaţia: «Doar poetul să fie studiat». Ei bine, această indicaţie a durat de la 15 iunie 1889, de la moartea lui, până în 1980, atunci când a apărut primul volum din publicistica eminesciană”.