„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Activități la Centrul „Best Life” şi Teatrul „Colibri”
În perioada 26 august - 1 septembrie, copiii din cadrul Centrului social multifuncțional „Best Life” al Arhiepiscopiei Craiovei vor participa la atelierele de creație organizate de Teatrul pentru copii și tineret „Colibri”, în cadrul Festivalului „Puppets Occupy Street” 2016 - Fire Edition. Activitatea completează o frumoasă colaborare a celor două instituţii, adăugată iniţiativelor derulate de Asociaţia Vasiliada a Arhiepiscopiei Craiovei.
În ziua de vineri, 26 august, mai mulţi copii se vor afla în Parcul Romanescu, zona Foișor, pentru a fi implicați în atelierul „Stones, puppets and fire”, coordonat de Geo Dinescu. Sâmbătă, 27 august, de la ora 11:00, un grup de copii ai Centrului „Best Life” vor participa la atelierul „Shadows in the fire light”, de la Teatrul „Colibri”, coordonat de Marin Fagu. Duminică, 28 august, un nou atelier se va desfășura la Casa Băniei, Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei, „Jocurile focului”, coordonat de Grațiela Ștefan Ene și Oltea Clara Dărângă Răsnovanu și îi va implica din nou pe copiii Centrului „Best Life”.
Săptămâna viitoare, luni, copiii aflați în grija Arhiepiscopiei Craiovei vor veni în Grădina Botanică, unde, de la ora 11:00, vor participa la atelierul „Laboratorul creativ”, coordonat de Andreea Melinescu. Marți, 30 august, tot la Casa Băniei și tot de la ora 11:00, copilașii vor fi alături de Corina Matei și vor realiza lucrări speciale în cadrul atelierului „Mânuțe dibace”. Miercuri, 31 august, ora 11:00, se va desfășura atelierul „Story of music”, coordonat de Valentina Coțofană, care va lucra și cu micuții de la Centrul „Best Life”. Joi, 1 septembrie, începând cu ora 11:00, copiii centrului se vor afla la Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei, unde vor participa la atelierul „Micul marionetist”, coordonat de Laura și Adam Boboc.
Activitatea Centrului social multifuncţional „Best Life” din Craiova a fost centrată, dintru început, pe activităţi şi proiecte educative, dar şi social-filantropice, menite să susţină eficient dezvoltarea armonioasă a copiilor aflaţi în grija Asociaţiei Vasiliada. Între cele mai recente proiecte se numără „Micii artişti populari, pe urmele bunicilor” şi „Prinde gustul!”. Cele două activităţi de suflet s-au desfăşurat în colaborare cu două dintre instituţiile partenere, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj şi Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu” din Craiova.
Centre de zi pentru copii defavorizaţi
Alături de Centrul de zi „Best Life”, sub tutelajul Arhiepiscopiei Craiovei, mai funcţionează alte trei centre dedicate sprijinirii copiilor în prag de abandon şcolar. Centrul „Aripi de Lumină” a fost inaugurat la începutul anului 2005, cu scopul de a oferi servicii sociale şi educative copiilor cu risc social din Craiova. Principalul partener al centrului este, încă de la început, Fundaţia „Copii în dificultate”. Obiectivul general este dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă ale copiilor şi prevenirea abandonului şcolar. Între activităţile desfăşurate aici amintim: educaţie asistată (meditaţii la limba română, matematică şi limba engleză), servicii sociale primare şi specializate; consiliere psihologică; terapie ocupaţională; servicii de consiliere şi mediere pentru părinţi.
Centrul social „Sfântul Nicolae” din Filiaşi funcţionează din anul 2011. Beneficiarii sunt copii proveniţi din familii defavorizate social, familii care nu au un venit lunar constant şi care întâmpină dificultăţi în creşterea acestora. Obiectivul principal al specialiştilor centrului este reechilibrarea psihică a copiilor, prin asigurarea suportului emoţional şi prin intermediul activităţilor de terapie psihologică şi ocupaţională. Centrul social pentru copii din Filiaşi oferă un complex de servicii sociale: dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi relaţionare interpersonală prin consiliere psihosocială, stimulare senzorială prin activităţi de terapie ocupaţională, precum desen, colaj, modelaj, pictură; dezvoltarea abilităţilor practice de viaţă independentă; asistenţă în efectuarea temelor şcolare.
Centrul pentru copii „Sfântul Stelian”, din comuna Lipovu, judeţul Dolj, a fost înfiinţat de Asociaţia Vasiliada, cu sprijinul unei finanţări Phare, și a început să funcționeze din anul 2003.
Activităţile centrului sunt susţinute de Asociaţia Vasiliada şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, prin programul din Legea 34. Beneficiarii centrului sunt copii separaţi de părinţi sau care sunt în curs de separare, aflaţi în situaţie de criză, pe fondul lipsei suportului familial. Activităţile centrului sunt: terapie ocupaţională, activităţi de socializare şi de petrecere a timpului liber, educaţie asistată, consiliere psihologică şi socială.