„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Puneți în urechile voastre cuvintele acestea: Fiul Omului va fi dat în mâinile oamenilor. Iar ei nu înțelegeau cuvântul acesta, căci era ascuns pentru ei, ca să nu-l
Activităţi pastoral-misionare în Arhiepiscopia Râmnicului
Credincioşii cu deficienţe de auz din Parohia „Sfinţii Apostoli” din Râmnicu Vâlcea beneficiază începând de luna aceasta de translatare în limbaj mimico-gestual a slujbelor liturgice. Tot în această lună, Centrul de îngrijire şi asistenţă Zătreni a găzduit manifestarea „Speranţe şi zâmbete pentru semenii noştri”.
Limbajul mimico-gestual devine mijlocul prin care membrii comunității persoanelor cu deficiențe de auz de la Biserica „Sfinții Apostoli” din Râmnicu-Vâlcea sunt familiarizați cu bogăţia simbolico-teologică a tezaurului cultului ortodox. Grupul de la Biserica „Sfinții Apostolii” reunește aproximativ 60 de persoane. În spațiul liturgic, acestea descoperă că iubirea lui Dumnezeu se împărtășește indiferent de modalitatea de comunicare. Smerenia, dragostea, blândețea, aprecierea și toate celelalte sunt transmise prin limbajul semnelor, prin păstrarea unui permanent contact vizual. Frumusețea cântării este suplinită de sobrietatea mișcării mâinilor, de reverențele cucernice ale părintelui Raul, de mișcarea liturgică care transmite aici ideea comuniunii și a slujirii lui Dumnezeu, poate mai mult decât în orice alt spațiu. Părintele primește ajutorul unui alt interpret care redă, în același limbaj, rânduiala liturgică de la strană, iar rolul acestuia este și acela de a oferi sobrietatea Sfintei Liturghii, transmițându-le momentele în care trebuie să facă semnul Sfintei Cruci, să stea în genunchi, să se așeze pe scaune sau să stea în picioare, să se apropie pentru Sfânta Împărtășanie. Comunitatea participă și la programe de catehizare în cadrul cărora sunt dezbătute anumite aspecte ale vieții duhovnicești, organizează întâlniri culturale sau activități sociale. Cateheza îi ajută să înțeleagă necesitatea și importanța săvârșirii Sfintelor Taine, să înțeleagă ei înșiși momentele și simbolistica slujbelor, să descopere roadele împărtășirii darurilor Sfântului Duh în viața umană. În felul acesta, Dumnezeu Își împărtășește iubirea Sa nesfârșită într-o lume a tăcerii.
„Speranţe şi zâmbete pentru semenii noştri”
Centrul de îngrijire şi asistenţă Zătreni, s-a desfăşurat manifestarea „Speranţe şi zâmbete pentru semenii noştri”. În desfăşurarea acestui proiect au fost alături de Zenovia Zamfir, reprezentanta Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” - Vâlcea, prof. dr. Nicolae Dinescu, interpreta de muzică populară Tatiana Mărcoianu, Marian Bărăscu, preşedintele Asociației Culturale „Rusidava” Drăgășani, Antoanela Enăcache din partea Asociaţiei „Zâmbete Colorate”, Marius Popescu de la Televiziunea Vâlcea 1, Doina Stănică de la Liga Femeilor Creştin-Ortodoxe Vâlcea, poetul Constantin Triţă, publicista Constanţa Triţă. De buna desfăşurare a evenimentului s-a ocupat Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, în colaborare cu Liga Femeilor Creştin-Ortodoxe Vâlcea, Academia Olimpică Română Filiala Vâlcea, Asociația „Rusidava Culturală” Drăgăşani, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea, Asociaţia „Zâmbete Colorate” Vâlcea. În drum spre Centrul Zătreni membrii proiectului „Iubirea de aproapele meu” au oprit şi la Băbeni pentru a lăsa câteva daruri la doamna Liliana Cobrescu pentru beneficiarii Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică - Băbeni. La final a fost vizitată Mănăstirea Antim din Râmnicu Vâlcea.