„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Activităţi pentru copii la Biblioteca Judeţeană „Aman”
Copiii de la centrele sociale „Aripi de Lumină” și „Best Life” ale Arhiepiscopiei Craiovei au participat săptămâna aceasta la o nouă întâlnire în cadrul proiectului „CRESC la bibliotecă”, derulat în Craiova de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”. La eveniment a fost prezent directorul Bibliotecii „George Barițiu”, Brașov, Daniel Nazare, alături de reprezentanți ai bibliotecii din Craiova.
Copii de la cele două centre de zi coordonate de Arhiepiscopia Craiovei au vorbit pe marginea experiențelor trăite în cadrul proiectului, temele abordate fiind Primul Război Mondial și Marea Unire din 1918. „Am vorbit despre experiențele pe care le-am trăit împreună, despre impresiile care ne-au rămas și, evident, despre rezultatele proiectului. Trăgând linie, am constatat că am rămas cu o serie de cunoștințe utile, novatoare și durabile, despre Marele Război și Unirea din 1918. Am continuat cu lansarea unei splendide reviste de benzi desenate realizată în tehnica manga - «Nihon Made», un proiect inedit lansat de colegii bibliotecari de la Brașov și prezentat la Craiova de însuși directorul bibliotecii din localitate, Daniel Nazare. Le mulțumim partenerilor noștri, bibliotecarii de la Brașov, Reșița și Zalău, coordonatorilor de la centrele sociale «Best Life» și «Aripi de Lumină» și, cel mai important, copiilor, celor care au participat la atelierele noastre!”, a precizat Alexandru Ioanicescu, purtătorul de cuvânt al bibliotecii.
La final, copiii din cadrul centrelor sociale ale Arhiepiscopiei Craiovei au primit din partea organizatorilor cărți de povești. „Copiii au participat cu bucurie, entuziasm, exprimându-și recunoștința pentru oportunitatea de a lua parte la acest proiect-pilot. Activitatea desfășurată a constituit pentru ei o experiență unică, folositoare, valoroasă, care îi va ajuta pe tot parcursul vieții și pe care o vor împărtăși prietenilor. Atelierele interactive au reprezentat un model de bună practică, copiii conștientizând importanța cunoașterii istoriei și valorilor poporului român”, a declarat Renata Bănescu, psihopedagog în cadrul Centrului „Aripi de Lumină” al Arhiepiscopiei Craiovei.
Proiectul „CRESC la bibliotecă”, finanţat de AFCN, se înscrie în aria tematică a educaţiei prin cultură şi este dedicat celebrării Centenarului României Moderne. Alături de partenerii săi, bibliotecile judeţene din Brașov, Caraş-Severin şi Sălaj, Biblioteca „Aman” îşi propune conştientizarea unui grup de 10 copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani, provenind din medii defavorizate, asupra valorilor şi semnificaţiilor legate de Primul Război Mondial şi Marea Unire din 1918. În cadrul proiectului, participanţii vor beneficia de activităţi diverse: ateliere interactive, proiecţii de film, prezentare de corespondenţă etc., prin care, alături de bibliotecarii specialişti, vor învăţa cum pot participa activ la sărbătorirea a 100 de ani de la momentele glorioase realizate în anii 1917-1918.