„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Amintiri de vacanţă pentru elevii din Deveselu
Finalul vacanţei de vară se face tot mai simţit în rândul elevilor olteni. Cu toate acestea, amintirile frumoase adunate vreme de trei luni în tabere şi drumeţii fac pentru unii pricină de poveste în pragul noului an şcolar.
Dacă localitatea Deveselu este cunoscută tuturor pentru strategia militară, atunci ar trebui să fie prezentată şi ca bun exemplu pentru management şi implicare reală în activităţile instituţiilor de învăţământ. Elevii din localitatea olteană se bucură de sprijin pentru a învăţa foarte bine. Cadrele didactice sunt implicate în multe proiecte ce vizează colaborarea cu autoritatea locală. Astfel, şi în vacanţa mare, elevii au fost răsplătiţi cu o excursie, iar fiecare diriginte a ales traseul. În acest an al educaţiei creştine, excursia gratuită s-a transformat pentru o clasă în pelerinaj.
„Această iniţiativă este bine-venită, răsplătind elevii care au avut rezultate bune la şcoală, dar şi la concursuri judeţene şi naţionale. Proiectul primăriei noastre doreşte să îi încurajeze şi pe ceilalţi elevi să se străduiască mai mult în noul an şcolar. Eu am propus, iar elevii şi părinţii au ales să îmbine excursia cu scopul pelerinajului. Am mers spre Râmnicu Vâlcea la cascada Lotrisor, am urcat la Mănăstirea Stânişoara pentru un cuvânt de folos, iar la întoarcere am mers cu elevii la Salina Ocnele Mari”, a spus prof. Eugen Negrilă, cel care i-a însoţit pe tineri în cele mai multe drumeţii. „În această excursie am învăţat să ne orientăm pe munte după culoarea marcajelor, să citim pe hartă şi, totodată, am recapitulat regulile de circulaţie. Pentru noi a fost interesant că am putut folosi telefoanele mobile pentru a crea în timp real albumul taberei, care a fost urmărit de colegii de acasă. Fiind foarte cald, ne-am bucurat de răcoarea muntelui şi de cele câteva ore petrecute la salină”, a completat, cu entuziasm, Laura Marina Gîrdei, elevă implicată în promovarea pelerinajului pentru grupul şcolii.
În vacanţa de vară, elevii şi studenţii din Episcopia Slatinei şi Romanaţilor au fost implicaţi în mai multe tipuri de tabere sociale, recreative, pentru educaţie civică şi implicare activă, precum voluntariat, sau în seriile taberei „Tradiţie şi Noutate”, proiect derulat în toate cele şase mitropolii ale Patriarhiei Române. Cu acest prilej, tineri din întreaga ţară au avut parte de întâlniri de suflet coordonate de Biserică. S-au legat prietenii, au fost întărite convingerile şi trăirile ortodoxe, prin activităţi catehetice din cele mai diverse, prin joc şi voie bună.
În această perioadă, 1-4 septembrie, tinerii din Mitropolia Olteniei (40 din fiecare judeţ) participă la Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocși de la Bucureşti.