„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Aniversare la Facultatea de Teologie din Craiova
Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Teologie din Craiova. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, prestigioasa instituţie de învăţământ teologic de rang universitar duce mai departe o frumoasă tradiţie, împodobită cu numeroase realizări şi împliniri.
Facultatea de Teologie din Craiova serbează în această săptămână 25 de ani de la înfiinţare. Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, începând de joi, 5 octombrie, au avut loc mai multe evenimente academice, menite să marcheze frumoasa vârstă academică a celei mai de seamă instituţii de învăţământ teologic din Oltenia. Oaspeţii Facultăţii de Teologie au fost primiţi mai întâi în Aula „Nestor Vornicescu” din cadrul Centrului de restaurare, conservare şi vizualizare „Bengescu”, din str. Brestei nr. 24, unde a avut loc deschiderea oficială a manifestărilor. Tot aici s-au desfăşurat mai apoi lucrările Simpozionului Internațional „Facultatea de Teologie: statut academic și misiune eclesială”. Evenimentul se încheie astăzi, 6 octombrie. Cea de a doua activitate academică, programată pentru această perioadă, a fost Colegiul Decanilor Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română, organizat de asemenea în cadrul Centrului „Bengescu”. Nu în ultimul rând, joi, 5 octombrie, studenţii Şcolii Doctorale „Sfântul Nicodim” din cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova vor susţine o sesiune de comunicări, elaborate sub coordonarea profesorilor îndrumători.
Evenimentele festive vor fi îmbogăţite de praznicul Sfinţilor Serghie şi Vah, ocrotitorii Facultăţii de Teologie din Craiova, în ziua de sâmbătă, 7 octombrie. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie va fi săvârşită de IPS Părinte Irineu la Altarul Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, înconjurat de soborul părinţilor profesori.
Realizări academice şi administrative
Între numeroasele realizări academice şi administrative de care se bucură Facultatea de Teologie din Craiova în aceşti 25 de ani de existenţă, la loc de cinste am putea număra înfiinţarea Centrului de restaurare şi vizualizare, din strada Brestei nr. 24, unde învaţă astăzi studenţii de la Secţia de Arte Vizuale. Locaţia a fost complet restaurată şi dotată după ultimele norme pentru susţinerea activităţii eclesiale de protejare şi promovare a patrimoniului bisericesc. Pe lângă dotările de ultimă generaţie de care aminteam, Centrul de restaurare „Bengescu” se bucură şi de aportul unei echipe de lucru competente, formată din specialişti în domeniul icoanei, picturii bisericeşti sau laice, sculpturii etc.
Biblioteca Facultăţii de Teologie trebuie amintită în rândul realizărilor ascendente. Moştenirea fondului de carte a crescut etapic, cuprinzând lucrări de valoare rară, documente şi numeroase titluri de carte, folositoare studiului şi pregătirii studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor.
Şcoala doctorală „Sfântul Nicodim” a constituit de asemenea o treaptă importantă în moştenirea celor 25 de ani de fiinţare. Înfiinţată de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu în anul 2009, acest adevărat „laborator de înaltă teologie” a generat numeroşi cercetători, profesori şi mai ales mărturitori dinamici ai Cuvântului dumnezeiesc.
Toate realizările administrative fac dovada faptului că preocuparea pentru învăţământul teologic în Cetatea Băniei, din ultimele două decenii, a crescut mult în rândul credincioşilor olteni şi nu numai. Mai mult, prin mandatul teologilor şcoliţi aici, glasul Bisericii Ortodoxe se face auzit în toate colţurile lumii. Astăzi, despre importanţa anilor petrecuţi pe băncile Facultăţii de Teologie din Craiova vorbesc foştii absolvenţi, care au transpus învăţăturile deprinse aici în planul personal şi comunitar, în familie şi societate.