„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Anul Nou întâmpinat de credincioşii olteni
Prima zi a anului nou, însoţită cu prăznuirea Tăierii-împrejur a Domnului şi ziua Sfântului Vasile cel Mare, a fost întâmpinată de sute de credincioşi în bisericile şi mănăstirile din Mitropolia Olteniei. La Craiova, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu a slujit Sfânta Liturghie în Paraclisul Mitropolitan „Maica Precista” – Dudu.
Ca în fiecare început de an, creştinii ortodocşi din Mitropolia Olteniei s-au adunat la rugăciune în sfintele locaşuri pentru a întâmpina o întreită prăznuire: Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului, Sfântul Vasile cel Mare şi Anul Nou. Cu acest binecuvântat prilej, IPS Părinte Irineu a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Altarul Bisericii-paraclis „Maica Precista” – Dudu.
„Trebuie să stăm uniţi laolaltă în comuniunea Bisericii”
La finele slujbei, Mitropolitul Olteniei a vorbit credincioşilor prezenţi despre importanţa şi semnificaţia întreitei prăznuiri. La final, mesajul s-a îndreptat către păstrarea unităţii credincioşilor în Biserica Ortodoxă şi înmulţirea darurilor dobândite de la Mântuitorul Hristos. „În lumea aceasta, Dumnezeu ne-a rânduit spre chemare deosebită, căci fiecare dintre noi, după creaţia lui Dumnezeu, suntem persoane unice şi avem de împlinit cele necesare mântuirii noastre într-un chip cu totul deosebit. De aceea, nu trebuie să fim separaţi unii de alţii, ci trebuie să stăm uniţi laolaltă în comuniunea sfântă a Bisericii, Trupul Tainic al Mântuitorului Iisus Hristos. El S-a întrupat din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, unindu-Se cu noi în chip desăvârşit pentru ca într-Însul să dobândim cu toţii unire şi cuprindere. Deci, suntem cu toţii cuprinşi în Biserica Lui, împărtăşindu-ne din lumina, sfinţenia şi dragostea Tatălui Ceresc. Dacă am primit de la Dumnezeu daruri deosebite, trebuie să stăm în comuniune unii cu alţii pentru a le înmulţi pe acestea. În acest fel, unitatea sfântă a credincioşilor trebuie să se păstreze neclintită în Sfânta Biserică, aşa cum mărturisim în Învăţătura de Credinţă: «Cred întru Una Sfântă, Sobornicească şi Apostolească Biserică». Suntem aşadar precum mlădiţele în viţa-de-vie, Tatăl cel Ceresc fiind Viticultorul, Care Se îngrijeşte ca toţi să aducă roadă bogată”, a spus IPS Părinte Irineu.
Liturghii arhiereşti la Râmnic şi Turnu Severin
În prima zi a anului nou, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a evocat personalitatea duhovnicească a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, care, „prin scrierile teologice, cât și prin lucrarea socială desfășurată în comunitățile pe care le îndruma, a rămas în cinstirea Bisericii drept un model de ierarh care a așezat lucrarea filantropică alături de Liturghie, fiind pomenit și drept un luminător al Dumnezeirii Celei întreit strălucitoare. Cu dumnezeiască cuviinţă a apărat dogma cea adevărată, iar prin experiența rugăciunii neîncetate și a slujirii Dumnezeieștii Liturghii a definitivat textul liturgic cunoscut drept Liturghia Sfântului Vasile cel Mare”. La final, Părintele Arhiepiscop i-a binecuvântat pe toți cei care au fost prezenți la Sfânta Liturghie, îndemnându-i să împlinească învățătura cea dreaptă prin săvârșirea faptelor bineplăcute lui Dumnezeu.
În aceeaşi zi, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a slujit la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Drobeta-Turnu Severin, iar Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a slujit la Paraclisul Arhiepiscopal „Buna Vestire” din Râmnicu Vâlcea.