„În vremea aceea, vorbind unii cu Iisus despre templu, că este împodobit cu pietre frumoase și cu podoabe, El a zis: Vor veni zile când, din cele ce vedeți, nu va rămâne piatră peste piatră care să nu se ris
Arhiepiscopia Craiovei, în sprijinul elevilor din Bănie
Copiii Centrului social multifuncțional „Best Life”, coordonat de Arhiepiscopia Craiovei, participă în lunile de vară la o serie de activități recreative și educaționale, în colaborare cu instituțiile de cultură craiovene. Alături de copiii aflați în grija Arhiepiscopiei Craiovei se află în această perioadă şi jurnalişti craioveni, care desfăşoară mai multe sesiuni informative și ateliere media spre folosul acestora.
Printr-o colaborare de tradiție cu Muzeul Olteniei, beneficiarii Centrului social „Best Life” sunt implicați, începând cu această lună, în atelierele mobile „Caravana culturală - Muzeul în călătorie”, desfăşurate cu sprijinul Consiliului Județean Dolj. În cadrul acestor iniţiative, copiii au început deja activitățile de pictură pe pânză, pe căni din lut, lucrări de creație prin colaj, urmând să realizeze măști tradiționale.
Figurine pictate pe pânză
Activitățile au loc la Secția de Etnografie și sunt coordonate de Carmen Păun, muzeograf. În această lună, copilașii au avut de asemenea prilejul să vizioneze expozițiile găzduite de Secția de Etnografie, fiind îndrumați de muzeograful Irinel Cănureci. Conform reprezentanților Muzeului Olteniei, rolul acestor ateliere „este de descusut lumi, căci vom experimenta prin inventarea de poveşti şi legende viaţa imaginară alături de arici, broscuţe, urşi koala, girafe, vom descoperi prin comparaţia cu satul tradiţional românesc legătura dintre natură și specificul identității comunităților tradiţionale. Avem nevoie de curiozitatea copiilor de la Centrul social «Best Life» al Arhiepiscopiei Craiovei pentru a (re)descoperi animalele fantastice din satul de odinioară, dar şi a înţelege simbolurile arhaice în care s-au transformat acestea şi, nu în ultimul rând, de multă imaginație și creativitate pentru reprezentarea cromatică a acestor lumi care nu se dau uitate. Fiecare pânză pictată îi va face pe cei mici să îşi dezvolte propriul univers, căci aflându-se la începutul atelierelor şi al «vorbelor» cu bunii şi străbunii noştri, vor începe drumul iniţiatic al cunoaşterii, care le va oferi pe toată perioada vacanţei de vară ocazia de a participa la atelierele creative, pentru a afla poveşti despre lut, despre simboluri arhaice din broderia ţărănească, dar şi meşteşuguri de fabricare a măştilor tradiţionale din lumea satului”.
Alături de copii s-a aflat și șeful Secției de Etnografie, Cornel Bălosu, care i-a antrenat într-o serie de discuții folositoare despre satul tradițional și identitatea noastră românească. Tot la Secția de Etnografie, copiii sunt implicați în această perioadă într-un atelier de confecționare bijuterii, coordonat de Costinela Iacob.
Atelier de fotografie predat de specialiştii de la Agerpress
Jurnaliștii craioveni sunt și în această vară alături de copiii Centrului „Best Life”. Astfel, fotojurnalistul Agenției Naționale de Presă Agerpress, Remus Nicolae Badea, se va afla din nou în mijlocul copiilor, pentru a le preda noțiuni de fotografie artistică și de presă, pentru a-i învăța să realizeze singuri o fotografie și pentru a le prezenta echipamentul fotografic din dotare, în cadrul unei noi ediții de ateliere de fotojurnalism pe care le va coordona. „Copiii sunt foarte curioși, învață foarte repede și atunci trebuie să le explici și să le arăți cum lucrezi, cu ce lucrezi, poate așa vin din urmă viitorii profesioniști pe fotografie sau imagine video. Am ales să fac voluntariat pentru copii pentru că îmi place să împărtășesc din experiența mea și celor mai mici. Îmi plac foarte mult copiii pentru că sunt receptivi, sunt curioși și în primul rând pentru că vreau să îi ajut. Pe copiii de aici îi cunosc de mult, pentru că nu este prima dată când vin. Mi-am dorit să îi învăț pe copii ceea ce știu și am acumulat în timp”, a spus despre experiența sa de lucru cu cei mici fotojurnalistul Agerpress, Remus Badea Nicolae.
Copiii centrului social aflat în grija Arhiepiscopiei Craiovei vor vizita și studioul televiziunii Oltenia 3TV, unde îi vor cunoaște pe jurnaliștii de aici și vor afla ce înseamnă munca unui jurnalist de televiziune. Tot în această vacanță vor afla mai multe informații și despre presa scrisă, căci jurnalista Marga Bulugean, redactor-șef adjunct al cotidianului regional „Cuvântul Libertății”, îi va cunoaște pe cei mici și le va vorbi despre jurnalismul de presă scrisă.
Meditaţii la engleză şi franceză
Centrul social multifuncțional „Best Life” pentru copiii dezavantajați social al Arhiepiscopiei Craiovei oferă servicii sociale și educaționale copiilor care provin din familii aflate în dificultate. Aici, beneficiarii primesc din partea specialiștilor centrului sprijin în efectuarea temelor școlare, meditații la limba engleză și limba franceză și sunt implicați în activități cultural-educative și recreative. „În vacanța de vară lucrăm cu cei mici temele pe care le au de pregătit pentru această perioadă, avem în program mai multe activități educative și de recreere, precum sesiuni de informare pe diverse teme de interes și folos pentru ei, vizionare desene educative, vizite la instituții culturale din Craiova, activități sportive, atât în aer liber, cât și în sala de sport a centrului”, a declarat Loredana Nisipașu, educator în cadrul Centrului social pentru copii „Best Life”.