„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Arhiepiscopul Joseph Perumothottam, în vizită la Craiova
La începutul acestei săptămâni, în Cetatea Băniei a poposit Eminenţa Sa Joseph Perumothottam, Arhiepiscopul creştinilor siro-malabarezi din Eparhia Changanassery, statul Kerala, India. Prezenţa ierarhului indian este legată de o frumoasă colaborare academică cu Facultatea de Teologie din Craiova, unde studiază în prezent la Secţia de Artă Sacră preotul Tom Kottathil Thomas, ucenicul Arhiepiscopului.
Arhiepiscopul Joseph Perumothottam, păstorul creştinilor indieni din Changanassery, Kerala, India, a poposit în aceste zile în Cetatea Băniei pentru a vizita oraşul şi bisericile lui. În acest context, Episcopul Bisericii Siro-Malabareze din Kerala a fost primit luni, 16 septembrie, de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu la Facultatea de Teologie din Craiova. Alături de Eminenţa Sa Joseph Perumothottam a fost prezent şi preotul Tom Kottathil Thomas, ucenic al ierarhului indian, student în anul I la Secţia de Artă Sacră a Facultăţii de Teologie din Craiova. În cadrul întâlnirii cu Părintele Mitropolit Irineu, Arhiepiscopul Joseph i-a dăruit Înaltpreasfinției Sale „Crucea Sfântului Toma”, un frumos relicvar din lemn de abanos, simbolizând frumoasa moştenire pe care Sfântul Apostol le-a lăsat-o creştinilor din India. Tot pentru IPS Părinte Irineu a fost pregătită o icoană cu Dreptul Iosif, realizată de părintele Tom Kottathil. La rândul său, Mitropolitul Olteniei a dăruit Arhiepiscopului siro-malabarez o copie a Tetraevangheliarului Sfântului Nicodim de la Tismana, imprimat pe pânză de mătase.
După vizitarea Facultăţii de Teologie, cu muzeul, sălile de curs, Paraclisul „Sfinții Serghie şi Vah” şi laboratoarele de pictură şi restaurare, Arhiepiscopul Joseph a fost primit în lavra Mănăstirii Jitianu de lângă Craiova, unde a făcut cunoştinţă cu o părticică din frumuseţea monahismului din Oltenia. Ziua de luni s-a încheiat cu o vizită la Seminarul Teologic „Sfântul Ierarh Grigorie Teologul” din Craiova. Aici, distinsul oaspete a ţinut o conferinţă elevilor seminarişti despre „Moştenirea sfântă a Sfântului Apostol Toma în Biserica Siro-Malabar”. Sfântul Apostol Toma este părintele nostru. Nu foarte departe de eparhia pe care o păstoresc se găseşte mormântul său. Aici au fost descoperite de arheologi vestigii şi însemnări importante datând chiar din perioada Sfântului Apostol. Între ele, foarte importantă este Crucea Sfântului Apostol Toma, pe care o păstrăm la loc de mare cinste în biserica noastră”, a spus eminenţa sa Joseph. În continuare, oaspetele indian a detaliat mai multe elemente de specific din tradiţia Bisericii Siro-Malabar, pe care o reprezintă, anume: numărul de eparhii, numărul de credincioşi şi preoţi, câţi misionari lucrează în sectoarele de caritate, specificul liturgic al anului bisericesc etc.
Vizita Arhiepiscopului Joseph Perumothottam, păstorul creştinilor indieni din Changanassery, Kerala, India, este un eveniment în premieră pentru Arhiepiscopia Craiovei. În parte, prezenţa Arhiepiscopului indian completează un deziderat mai vechi de dialog intercreştin, iniţiat de vrednicul de pomenire Patriarh Iustin al României, concretizat de asemenea printr-o vizită istorică în comunitatea creştină din Kerala, India. Din delegaţia care l-a însoţit pe Părintele Patriarh la vremea aceea s-a numărat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Nestor Vornicescu, Mitropolit al Olteniei în acea vreme.