„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
„Arta iconografică în contemporaneitate”
Facultatea de Teologie din Craiova, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană `Alexandru şi Aristia Aman~, a organizat în zilele de 31 octombrie şi 1 noiembrie, la Centrul de restaurare, conservare patrimoniu şi vizualizare, simpozionul internaţional cu tema „Arta iconografică în contemporaneitate”. Evenimentul a avut loc în cadrul conferinţei internaţionale „Stat şi Societate în Europa” şi al manifestărilor dedicate Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul Catedralei Mitropolitane şi al municipiului Craiova, care s-au desfăşurat sub genericul „Zilele spirituale ale oraşului Craiova”.
Întâlnirea, de înaltă ţinută academică, a reunit profesori, cercetători şi oameni de artă de la mai multe instituţii universitare şi culturale din ţară şi străinătate. Dintre ei îi amintim pe: acad. Sorin Dumitrescu (a susţinut o interesantă prelegere cu tema „Icoana – cratima teologiei harismatice”), pictorul restaurator Grigore Popescu-Muscel, pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, de la Facultatea de Teologie din Bucureşti, prof. univ. dr. Nicolae Suciu, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Silvio Cattani, de la Institutul de Artă contemporană din Trento-Rovereto, Italia, conf. univ. dr. Gheorghe Marcel Muntean, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, lector univ. dr. Diana Iuliana Barbu, de la Universitatea de Vest din Timişoara, şi pr. conf. univ. dr. Nicolae Răzvan Stan, de la Facultatea de Teologie din Craiova.
Prezent la festivitatea de deschidere a simpozionului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a adresat participanţilor un cuvânt de binecuvântare în care a subliniat necesitatea permanentizării unor astfel de întâlniri. „Aceste întruniri pot aduce mult folos nu numai facultăţii noastre, ci şi dezbaterilor cultural-artistice de la nivel naţional şi chiar internaţional, pentru că arta este unul din elementele esenţiale care ne unesc. Suntem creaţi de Dumnezeu după chipul Său şi ne-a hărăzit să iubim frumosul, binele şi adevărul. Prin artă, prin contemplaţie şi cunoaşterea naturală ne ridicăm la cunoaşterea supranaturală, apoi, prin despătimire, ajungem la iluminare şi mai departe la unirea mistică cu Dumnezeu. Aşadar, ne dorim ca acest simpozion să reprezinte numai un început pe care vrem să-l transformăm în tradiţie. Mai ales că la Craiova, în acest Centru de restaurare şi conservare, lucrările iconografice sunt aprofundate, sunt cercetate cu atenţie, sunt restaurate când este nevoie şi puse apoi la dispoziţia studenţilor şi chiar a publicului doritor să cunoască aceste lucrări de mare valoare, cunoscând şi faptul că iconografia este o teologie în imagini, o Scriptură ce se adresează, cu ajutorul privirii, sufletelor noastre”, a precizat IPS Părinte Irineu.