„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
„Astronomie pentru începători” în Craiova
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează, în perioada 26 februarie - 28 mai 2019, Cercul educativ „Astronomie pentru începători”. Obiectivul cercului educativ constă în informarea și familiarizarea participanților cu domeniile astronomie, astrofizică, cosmologie și spectroscopie. Înscrierile au loc până luni, 25 februarie.
Proiectul se adresează elevilor din clasele I-VIII și cuprinde două componente, teoretică și practică. Întâlnirile teoretice se vor desfășura în Sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, în fiecare zi de marți, în intervalul orar 16:30-18:30, prima ședință fiind programată în 26 februarie, iar ultima în 28 mai 2019. În cadrul acestor întâlniri, în funcție de vârsta participanților, Giulia Bulugean va aborda și desluși noțiunile de bază ale cerului - constelații, stele importante, zonele și granițele în care este divizat cerul, linii importante și evenimente astronomice -, dar și începuturile arhaice ale astronomiei, conducându-i pe cursanți din Grecia antică, prin Orientul Apropiat și Mijlociu, până în America încă nedescoperită de Cristofor Columb. De asemenea, în cadrul întâlnirilor vor fi abordate și subiecte precum astronomia modernă și era observațiilor telescopice, astrofizica și cosmologia, dar și diferențele dintre astrologie și astronomie. Pentru cei mai mari dintre participanți, Giulia Bulugean va insista și asupra triunghiurilor sferice, formulelor lui Gauss, magnitudini și luminozități etc. Pentru fixarea informațiilor, cursanții vor avea la dispoziție imagini, poze, instrumente de observare, cataloage și hărți îndrumătoare.
În serile în care vremea va fi favorabilă, lecțiile teoretice vor fi însoțite de sesiuni practice. Cu ajutorul binoclului sau telescopului, cursanții vor efectua sesiuni de observație astronomică pentru a se obișnui și, în cele din urmă, recunoaște constelațiile, stelele, planetele și, dacă se va ivi ocazia, comete. Pe măsură ce cursanții vor asimila cunoștințele teoretice, sesiunile de observație vor spori în complexitate, urmând să fie analizate o parte din obiectele cerești incluse în „Catalogul Messier”, dar și luna, satelitul natural al pământului, respectiv soarele, pentru care vor fi întrebuințate filtre speciale.
Înscrierile se desfășoară în perioada 18 februarie, ora 9:00, 25 februarie, ora 13:00. În vederea definitivării înscrierii, sunt necesare descărcarea, completarea și depunerea formularului la secretariatul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.