„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Puneți în urechile voastre cuvintele acestea: Fiul Omului va fi dat în mâinile oamenilor. Iar ei nu înțelegeau cuvântul acesta, căci era ascuns pentru ei, ca să nu-l
„Biblioteca exilului românesc” a fost inaugurată
Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova a găzduit marţi, 18 octombrie, inaugurarea celei mai noi donaţii de carte, legată de numele academicianului Basarab Nicolescu. Aşezată sub numele generic „Biblioteca exilului românesc la Paris”, valoroasa componentă a culturii din Cetatea Băniei se oferă şi se descoperă iubitorilor de carte ca un valoros dar din partea cunoscutului om de ştiinţă.
Personalităţi de seamă din Cetatea Băniei s-au adunat marţi, 18 octombrie, la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, pentru a lua parte la evenimentul de inaugurare a primei colecţii de carte dedicată „exilului românesc”. Întreaga donaţie de carte, la care s-au adăugat numeroase obiecte cu notă personală, a aparţinut academicianului Basarab Nicolescu, cercetător şi cunoscut scriitor al exilului românesc la Paris. În prezenţa ilustrului om de cultură, gazdele au oferit celor prezenţi o primire cu totul aparte, fiind inaugurată cu acest prilej Sala „Acad. Basarab Nicolescu”, dedicată exclusiv „Bibliotecii exilului românesc”.
Prezent la eveniment, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a felicitat iniţiativa Bibliotecii Aman, precum şi generozitatea academicianului Nicolescu de a îmbogăţi viaţa culturală din Cetatea Băniei. „Întocmai precum părintele se gândeşte întotdeauna să aducă ceva copiilor săi, domnia voastră aţi adus aici la Craiova această bibliotecă, drept care, veţi rămâne în memoria oraşului nostru şi a noastră ca un Mecena care, prin carte, intră în sufletul şi în viaţa noastră”, a spus Părintele Mitropolit. În contextul acestui eveniment, reputatul academician a declarat că donaţia făcută Bibliotecii Aman „ar putea constitui nucleul unui viitor Muzeu al Exilului Românesc, extrem de necesar culturii române. Craiova reunește toate condițiile pentru realizarea unui astfel de muzeu. Adevărul este că sunt îndrăgostit de Craiova, un oraș de mari potențialități culturale și spirituale”.
În acelaşi cadru, donaţia cunoscutului om de ştiinţă a primit aprecieri din partea reprezentanţilor oficialităţilor centrale şi locale, a delegaţilor din partea conducerii Universităţii din Craiova, a oamenilor de cultură şi a cititorilor craioveni.
Evenimentul a fost completat de lansarea a două lucrări, tot la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova: „Terţul Ascuns în diferitele domenii ale cunoaşterii”, semnată de academicianul Basarab Nicolescu, şi „Nicolae Coculescu, o viaţă printre stele”, de Magda Savinschi.