„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Biblioteca „Mitropolit Nestor Vornicescu” la Chişinău
În numele Bibliotecii Aman și al Fundației Culturale pentru Literatură și Artă din Chișinău, Lucian Dindirică și academicianul Nicolae Dabija au semnat, la data de 19 iunie, un contract de colaborare culturală pentru înființarea unei filiale a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” la Chișinău, Republica Moldova, cu denumirea Biblioteca „Mitropolit Nestor Vornicescu”. Inaugurarea bibliotecii va avea loc în 1 octombrie a.c., la sediul Fundației Culturale pentru Literatură și Artă din Chișinău.
Pentru buna desfășurare a activității în noua filială, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” se angajează să doteze sediul Bibliotecii „Mitropolit Nestor Vornicescu” cu aparatură modernă, să comunice noutățile din domeniul biblioteconomiei și strategiile de dezvoltare ale bibliotecilor publice și, de asemenea, să completeze în mod regulat colecțiile filialei prin donații de cărți și documente. În aceeași ordine de idei, Fundația Culturală pentru Literatură și Artă se obligă să coordoneze activitatea de bibliotecă din cadrul Bibliotecii „Mitropolit Nestor Vornicescu” și să dezvolte colecții enciclopedice prin transfer, donații, sponsorizări și schimb interbibliotecar național și internațional. Pentru popularizarea bibliotecii și a colecțiilor sale, Fundația Culturală pentru Literatură și Artă se angajează să participe la activitățile naționale și internaționale de cercetare și aprofundare a performanțelor domeniului, respectiv de promovare a valorilor culturale.
„Născut în Basarabia României Mari, Nestor Vornicescu a devenit, la scurtă vreme după instalarea la Craiova, în 1970, unul dintre cei mai emblematici ierarhi ai Olteniei. Episcop-vicar în perioada 1970-1978, Nestor Vornicescu a fost ales Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei în aprilie 1978. De numele său se leagă o epocă de dezvoltare fără precedent în istoria eparhiei Olteniei. Cărturar neîntrecut, Nestor Vornicescu s-a distins printr-o activitate intelectuală extrem de densă. Pentru meritele sale, Nestor Vornicescu a fost ales membru al Academiei Române și a fost distins cu numeroase ordine și medalii religioase și laice. A rămas în amintirea Olteniei și a României în egală măsură prin căldura predicilor sale povățuitoare și prin umanitatea care i-a definit întreaga activitate pastorală. A fost un ierarh model, un exemplu al implicării active a Bisericii în viața cetății”, a declarat Lucian Dindirică. Acesta a adus, totodată, mulțumiri academicianului Nicolae Dabija pentru susținerea acestui important proiect cultural: „Călăuziți de această moștenire care responsabilizează, ne-am dorit înființarea unei filiale a Bibliotecii Aman la Chișinău, reședința istorică a vechiului județ Lăpușna. Ne-am bucurat de implicarea academicianului Nicolae Dabija, bastionul românismului în Republica Moldova, care și-a asumat găzduirea și dezvoltarea Bibliotecii «Mitropolit Nestor Vornicescu» în sediul Fundației Culturale pentru Literatură și Artă. Îi mulțumim pe această cale și ne dorim ca împreună să cinstim în mod corespunzător memoria marelui nostru ierarh Nestor”, a adăugat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.
Recunoscător față de implicarea transfrontalieră a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, academicianul Nicolae Dabija a salutat faptul că Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova creează o filială a ei la Chișinău, care se va numi „Mitropolit Nestor Vornicescu”. Încrezător în forța motrice a culturii și a raporturilor pe care aceasta le consolidează și perpetuează, Nicolae Dabija a subliniat faptul că „o țară devine prin bibliotecile ei, prin cărțile ei puternică. Îi mulțumesc domnului Lucian Dindirică și fraților craioveni că fac Basarabia puternică!”
Biblioteca „Mitropolit Nestor Vornicescu” va fi inaugurată în 1 octombrie a.c., la 92 de ani de la nașterea ierarhului român, la Chișinău, la sediul Fundației Culturale pentru Literatură și Artă.