„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Binecuvântări arhiereşti pentru credincioşii olteni
În Duminica a 4-a după Sfintele Paşti, închinată vindecării slăbănogului de la Vitezda, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de resfinţire a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Livezi, Protoieria Craiova Sud, judeţul Dolj. Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea. Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a liturghisit la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Drobeta-Turnu Severin. Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a slujit la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Parohia Şuica, localitatea Scorniceşti, Protoieria Slatina 2, judeţul Olt, iar Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a slujit la Biserica „Sfinţii Voievozi” din Parohia Sâmnic, comuna Budeşti, Protoieria Călimăneşti, judeţul Vâlcea.
Credincioşii din Parohia Livezi, Protopopiatul Craiova Sud, judeţul Dolj, au participat în număr mare la slujba Sfintei Liturghii şi a resfinţirii bisericii parohiale, săvârşite duminică, 7 mai, de IPS Părinte Mitropolit Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Lucrările de restaurare a sfântului locaş s-au săvârşit în perioada 2011-2016, la iniţiativa şi sub coordonarea preotului paroh Marin Stan. Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a trecut astfel printr-un amplu proces de reparaţii şi restaurare a picturii interioare şi exterioare. Sprijinul financiar pentru realizarea proiectului a venit din partea enoriaşilor şi a Consiliului local al Primăriei Podari. Pentru implicarea deosebită în realizarea acestei sfinte lucrări, preotul paroh a primit rangul bisericesc de iconom stavrofor, iar Constantin Gheorghiţa, primarul comunei Podari, a primit din partea Arhiepiscopiei Craiovei o gramată arhierească de mulţumire.
„Biserica este inima unei comunităţi creştine”
În cuvântul adresat credincioşilor la finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a tâlcuit principalele învăţături din textul evanghelic duminical (Ioan 5, 1-15, despre vindecarea slăbănogului de la Vitezda). De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat rolul şi importanţa Bisericii în viaţa credincioşilor creştini ortodocşi. „Biserica este inima unei comunităţi creştine, a unei parohii. Este locul unde ne întâlnim cu Dumnezeu, locaş sfânt unde primim puterea şi lucrarea Sfântului Duh, mângâierea Tatălui ceresc, răsplată pentru cei ce se preocupă de mântuirea sufletelor. Multe clădiri, multe instituţii publice şi locuinţe private există într-o localitate, dar nimic nu se poate compara cu Biserica. Căci numai aici, în Casa Domnului, putem găsi mângâiere sufletească şi trupească, numai aici primim nădejdea şi puterea sfântă de a ne putea duce crucea acestei vieţi, de a putea ajunge vrednici fii ai Împărăţiei cerurilor. De Biserică sunt legate cele mai importante momente ale vieţii omului, începând cu naşterea şi terminând cu plecarea din această lume, practic întreaga existenţă umană. Prin Biserică simţim purtarea de grijă a lui Dumnezeu în tot ceea ce făptuim. El ne veghează creşterea, atât biologică, dar mai ales sufletească, spirituală, iar Biserica Sa o putem numi mama tuturor, cea care ne hrăneşte cu Însuşi Trupul şi Sângele Domnului, ferindu-ne permanent de uneltirile celui rău. De aceea, cei ce iubesc Biserica se bucură de ocrotirea Tatălui ceresc, iar cei care urăsc Biserica sunt nefericiţi pentru că Duhul lui Dumnezeu nu poate locui în omul necredincios, în omul răzvrătit, în omul rătăcit şi bolnav sufleteşte. Prin urmare, lucrarea pe care aţi împlinit-o în această parohie demonstrează dragostea pe care o aveţi faţă de Biserică şi ea nu va rămâne fără răsplată, pentru că Dumnezeu nu rămâne niciodată dator celor care iubesc podoaba casei Sale, celor care plinesc poruncile Sale, şi-i va răsplăti cu cele cereşti, în locul celor pământeşti, cu cele multe şi veşnice, în locul celor puţine şi trecătoare”, a încheiat IPS Irineu.
Sfântă Liturghie arhierească la Catedrala din Râmnic
Tot duminică, 7 mai, IPS Varsanufie a săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul Catedralei „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnic. În cuvântul de învățătură împărtășit celor prezenți, Arhiepiscopul Râmnicului a arătat că „Mântuitorul a săvârșit în cetatea Ierusalimului, la scăldătoarea Vitezda, minunea vindecării unui om care era bolnav de treizeci și opt de ani. La această scăldătoare, îngerul lui Dumnezeu se cobora din cer și cel care intra primul după tulburarea apei se făcea sănătos de orice boală era cuprins.
Între cei bolnavi era și omul acesta de care S-a apropiat Mântuitorul Hristos. Omul acesta, căruia Evanghelia nu-i precizează numele, păcătuise mult în viața lui, după cum relatează Sfântul Evanghelist Ioan la sfârșitul pericopei, însă, ajuns neputincios, trăia lângă această scăldătoare de mulți ani. Când Mântuitorul îl întreabă «Voieşti să te faci sănătos?», bolnavul Îi răspunde: «Doamne, nu am om care să mă arunce în scăldătoare, când se tulbură apa; până când vin eu, altul se coboară înaintea mea». Atunci, Fiul lui Dumnezeu i-a zis: «Scoală-te, ia-ţi patul tău şi umblă!» și toți cei ce se aflau în jurul scăldătorii devin martorii minunii săvârșite de către Mântuitorul. După săvârșirea minunii, cel care fusese bolnav merge prin cetatea Ierusalimului, iar fariseii, plini de invidie, îl întreabă «Cine l-a vindecat, cine este omul care ţi-a zis: Ia-ţi patul tău şi umblă?» Acesta nu știa să le spună cine este Cel Care l-a vindecat, pentru că Mântuitorul plecase, iar mulțimea se adunase să-l vadă pe el, cel care timp de treizeci și opt de ani fusese slăbănogit, iar acum, prin cuvântul unui om al lui Dumnezeu, se tămăduise. După un timp, se întâlnește cu Mântuitorul în Templu, iar Domnul îl atenționează: «Iată că te-ai făcut sănătos. De acum să nu mai păcătuieşti, ca să nu-ţi fie ceva mai rău!» Viața acestui om s-a schimbat și a început să-L mărturisească pe Iisus.
Această pericopă evanghelică ne învață că trebuie să avem îndelungă-răbdare și nădejde în Dumnezeu și, totodată, să nu primim vindecarea trupului și a sufletului fără să manifestăm dorință de însănătoșire. Vindecarea slăbănogului s-a săvârșit în urma mărturiei lui și pe credința că îl poate vindeca Cel Care este înaintea lui. Pericopa evanghelică ne învață, în același timp, că avem datoria de a-L mărturisi pe Dumnezeu”, a încheiat IPS Părinte Varsanufie.