„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca
Binecuvântări arhierești pentru credincioșii olteni
În cea de a doua duminică Postului Mare, a Sfântului Grigorie Palama, credincioşii olteni au venit în număr mare la rugăciune în sfintele locaşuri de închinare. Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Dealu Mare din judeţul Gorj.
În aceeaşi zi, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit la Mănăstirea Arnota, judeţul Vâlcea. Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a slujit la Catedrala Episcopală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Drobeta-Turnu Severin. Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a slujit la biserica din Parohia Cucuieţi, judeţul Olt, iar Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a slujit la Mănăstirea Frăsinei, judeţul Vâlcea.
„Boala este o consecinţă a păcatului”
Aşezată într-un peisaj mirific, înconjurată de păduri seculare, Mănăstirea Dealu Mare din localitatea gorjeană Borăscu a primit vizita Întâistătătorului Bisericii din Oltenia, IPS Părinte Mitropolit Irineu, care a săvârşit aici Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Mitropolitul Olteniei a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală ce relatează despre minunea vindecării slăbănogului din Capernaum (Ioan 10, 9-16). „Slăbănogul din Capernaum a fost adus în faţa Domnului de către semenii săi, iar Mântuitorul, ne spune Sfântul Evanghelist, văzând credinţa lor, i-a răsplătit cu vindecarea. Înţelegem de aici cât de mare este puterea rugăciunii pentru altul, cât de mare este răsplata celor care ajută pe alţii, care întotdeauna gândesc şi săvârşesc milostenia şi fapta cea bună, demonstrând că toată osteneala lor izvorăşte dintr-un suflet curat şi o inimă iubitoare de Dumnezeu. În acest sens, Mântuitorul Hristos ne spune că «întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei prea mici, Mie Mi-aţi făcut» (Matei 25, 40). Când îl vede pe slăbănog în faţa Sa, Domnul îi adresează cuvintele: «Fiule, iertate îţi sunt păcatele tale» (Marcu 2, 5). Deci, îi iartă întâi păcatele, deoarece boala este o consecinţă a păcatului, care afectează mai întâi sufletul şi apoi trupul. Dacă un om bolnav reuşeşte să aibă rugăciune fierbinte şi smerenie, să conştientizeze faptul că din cauza păcatelor sale este bolnav, va reuşi să se vindece de acea boală. Fie că va veni singur înaintea lui Dumnezeu, fie ca va fi adus de prietenii săi precum slăbănogul, acel bolnav, dacă va avea inimă curată şi rugăciune statornică, va primi vindecare. Şi unde se primeşte această vindecare? În Casa lui Dumnezeu, adică în Biserică. Am văzut că slăbănogul, neputincios fiind, a fost adus în Casa Domnului prin acoperiş, ceea ce înseamnă că oricât am fi de neputincioşi, nimic nu ne îndreptăţeşte să nu venim la Biserică, nimic nu ne scuză când ne lăsăm legaţi de vrăjmaşul diavol cu alte preocupări ce ne îndepărtează de Dumnezeu. Aşadar, dacă încredinţăm lui Dumnezeu toată viaţa noastră, toate neputinţele noastre, vom intra în grija Lui, iar El, ca un Tată iubitor, va încununa viaţa noastră şi ne va dărui Împărăţia cea veşnică a cerurilor”, a spus IPS Părinte Irineu.
Mănăstirea Dealu Mare se află situată în localitatea gorjeană Borăscu, la circa 65 km de municipiul Târgu Jiu. Așezământul monahal este așezat în vârful Dealului Mare, de unde și denumirea, fiind ridicat în anul 1865 de către Constantin Săvoiu, membru al Divanului ad-hoc de la 1859. Mănăstirea a fost desființată în anul 1959 și reînființată în 1992, în prezent funcționând ca obște de maici. Hramurile sfântului locaș monahal sunt „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfinții Împărăți Constantin și Elena”.