„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Biserica Albă şi-a cinstit ocrotitorul
Biserica „Sfântul Spiridon” sau Biserica Albă din Craiova s-a dovedit neîncăpătoare luni, 12 decembrie, pentru numărul mare de credincioşi veniţi din toate zonele oraşului să participe la praznicul Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei. Bucuria hramului a sporit prin prezenţa Înaltpreasfinţitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit aici Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Ca în fiecare an, ziua de 12 decembrie adună numeroşi credincioşi la hramul Bisericii „Sfântul Ierarh Spiridon” din Craiova. Şi cu acest prilej, IPS Părinte Mitropolit Irineu a fost prezent aici, săvârşind Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
„Un mare făcător de minuni”
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor la finele slujbei euharistice, IPS Părinte Irineu a evocat viaţa şi activitatea pastoral-misionară a Sfântului Spiridon, cel considerat mare făcător de minuni. „Sfântul Ierarh Spiridon a fost chemat spre a fi păstor, învăţător şi luminător al oamenilor. După cum cetatea aşezată pe vârful muntelui nu poate fi ascunsă privirii sau după cum omul înţelept nu pune niciodată făclia sub obroc, ci o aşază în sfeşnic ca să lumineze casa, aşa şi Dumnezeu l-a aşezat pe Sfântul Spiridon ca pe o cetate în vârf de munte, ca pe o făclie ce luminează în sfeşnic. Astfel, sfântul devine model, călăuză şi nădejde pentru cei ce se roagă la el permanent spre a primi ajutor de la Dumnezeu. Căci mare nevoie avem, în această vale a suferinţelor şi necazurilor ce ne marchează existenţa, să găsim un liman, un loc de alinare a durerilor noastre. Iar acest loc ne este oferit de către sfinţii lui Dumnezeu, sub a căror protecţie primim izbăvire de toată durerea şi necazul. De aceea, Sfântul Spiridon a fost şi este considerat un mare făcător de minuni. Tradiţia ne spune că el aleargă permanent la toţi cei care îi cer ajutorul cu credinţă şi evlavie, încât încălţămintea i se toceşte în fiecare an. Iată că şi în cetatea noastră, în biserica ridicată în urmă cu 358 de ani sub purtarea lui de grijă, ne adunăm de fiecare dată în număr mare spre a-l cinsti în zi de prăznuire. Aşadar, îl rugăm şi astăzi pe Sfântul Spiridon să mijlocească înaintea Bunului Dumnezeu pentru noi şi să ne fie Arhiereu al veacurilor viitoare, ca toţi să fim una, spre slava Preasfintei Treimi, a Tatălui, a Fiului şi a Sfântului Duh, amin!”, a încheiat IPS Părinte Mitropolit.
Tradiţie şi istorie seculară la Biserica Albă
Biserica „Sfântul Spiridon” a mai fost numită în tradiţie şi Biserica Albă, datorită aspectului exterior. A fost ridicată în anul 1758 de către boierii Vlădoieni, în timpul domnitorului Constantin Nicolae Mavrocordat şi a Episcopului de Râmnic, Grigorie Socoteanu. Situată pe o micuţă colină în inima Cetăţii Băniei, vizavi de Universitate şi de Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, poartă şi denumirea de Biserica Albă, de la aspectul exterior. Pe aceste locuri a existat iniţial un sfânt locaş de cult din lemn, ridicat cu osteneala boierului Tudor Berindei. Vechea bisericuţă avea hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, sfântul rămânând al doilea ocrotitor al bisericii şi în zilele noastre. În decursul timpului a fost reparată de mai multe ori, ultima dată fiind restaurată în perioada 1998 - 2000. Cu prilejul împlinirii a 250 de ani de la zidire, în anul 2008, părintele paroh, prof. univ. dr. Alexandru Izvoranu, împreună cu enoriaşii săi, a reuşit să ridice în curtea bisericii o frumoasă troiţă de stejar, sculptată, care a fost sfinţită chiar în ziua de prăznuire a Sfântului Spiridon de către IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei.