„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Biserica din parohia mehedinţeană Jirov se pregăteşte de resfinţire
Biserica-monument istoric din parohia mehedinţeană Jirov se pregăteşte de sfinţire. Rânduiala liturgică şi Sfânta Liturghie vor fi săvârşite de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, duminică, 2 iulie.
Biserica închinată „Sfinţilor Nicolae şi Nicodim” din Jirov, judeţul Mehedinţi, a fost „zidită” între anii 1830 și 1833 „… cu toată keltuala și osteneală logofătului Milcu Condescu și a tutulor mosnenilor…”, cum se arată în pisanie și s-a „zugrăvit” între anii 1833 și 1835 de pictorii Constantin și Dimitriu, iar târnosirea a avut loc la 30 iulie 1835. Tot atunci a fost construit și un turn-clopotniță, din cărămidă, în partea de apus a bisericii. Sfântul locaş este dispus în plan dreptunghiular, fără turlă, cu absida Altarului rotunjită la interior și cu șapte lațuri la exterior; a fost construită din cărămidă arsă, fără fundație din piatră sau beton și a fost acoperită inițial cu sită (șindrilă). Reparațiile cunoscute s-au efectuat în anii 1890, 1911, 1932. Din anul 1990 s-au început ample lucrări de consolidare, schimbarea acoperișului, pardoseli interioare, hidroizolații etc. De curând s-au finalizat spălarea, restaurarea şi consolidarea picturii.
Şirul preoţilor care au slujit în această biserică pare să fi fost: Matei, Stan (care apar şi între ctitorii din tabloul votiv), Ioan-san Constantin şi Constantin-san Gheorghe, pe la anul 1845, apoi Ioan Jiroveanu şi Dumitru Jiroveanu, Vasile Gheorghitescu, Constantin Munteanu, Popescu Paul- Savoiu, Dumitrescu Petre, Cameniţă Victor-Lucian şi în prezent Cameniţă Ştefan. Cântăreţi bisericeşti cunoscuţi care apar în anumite catagrafii sau documente mai recente ale parohiei au fost: Matei- san Ion Berbita, Ioan-san popa Stan, Popescu V. Nicolae, Babiac - refugiat basarabean, iar dintre epitropi îi amintim pe: M. Preda, Matei Chirculescu, Pompiliu Gheorghitescu, Nicolae N. Popescu.