„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Biserica din Răchiţi a fost resfinţită
În Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, 13 septembrie, IPS Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din Parohia Runcu, filia Răchiţi, Protoieria Târgu Jiu Nord, judeţul Gorj. În cuvântul de învăţătură, Mitropolitul Olteniei a evidenţiat principalele temeiuri dogmatice ale cinstirii Sfintei și de viaţă dătătoarei Cruci. „Sfânta Cruce domină și cuprinde întreaga istorie a lumii, până la sfârșitul veacurilor. La venirea Domnului, semnul Crucii se va arăta pe cer și cei care L-au cinstit pe Mântuitorul Hristos și au făcut fapte bune Îl vor întâmpina cu bucurie pe Domnul în văzduh. De asemenea, cei necredincioși vor plânge și vor suspina cu frică mare pentru că atunci Crucea Domnului va vesti venirea Mântuitorului Iisus Hristos şi înfricoșata Sa judecată. Așadar, să ne luminăm întotdeauna prin Sfânta Cruce, să ne însemnăm cu acest semn al biruinței și să o facem cu multă luare aminte în numele Tatălui, și al Fiului, și al Sfântului Duh. De aceea, trebuie să ştim că o cruce rău făcută și care nu este însemnată bine pe trupul nostru nu este primită de Dumnezeu. Așadar, mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi sfântă și binecuvântată, înaintea praznicului Sfintei Cruci a Domnului. Felicităm pe părintele Vasile pentru rangul acesta de iconom stavrofor, «purtător de cruce», așa se numeşte, întrucât nu toți preoții poartă cruce, ci numai aceia care s-au învrednicit printr-o strădanie în numele Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a conchis IPS Părinte Irineu.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de membrii grupului psaltic al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova.
Temelia sfântului locaș a fost pusă la 1850 de către un boier fanariot, rudă cu familia Brăiloiu. A fost sfințită la 1873. Sfântul locaş a fost restaurat în ultimii ani cu contribuția administrației locale și a credincioşilor din parohie, prin osteneala preotului paroh, Vasile Popescu, care a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor.