„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Biserica din Scăeşti a împlinit 200 de ani
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a resfințit, la sfârșitul săptămânii trecute, biserica cu hramurile „Cuvioasa Parascheva”, „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” şi „Sfântul Nicolae” din localitatea Scăești, Protopopiatul Craiova Nord.
Credincioşii din parohia doljeană Scăeşti au întâmpinat cu bucurie evenimentul resfinţirii bisericii închinate Sfinţilor Dimitrie, Parascheva şi Nicolae din localitate. Momentul de intensă trăire duhovnicească a fost plinit de prezenţa IPS Părinte Mitropolit Irineu, care a slujit aici Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. La final, Părintele Mitropolit a vorbit celor de faţă despre rolul Bisericii în viața comunității, subliniind grija pe care o poartă Dumnezeu celor care locuiesc în Casa Sa. „De bună seamă că Biserica reprezintă pentru noi locul în care ne regăsim împreună cu Dumnezeu. În Biserică noi suntem în Casa Tatălui Ceresc şi pentru viața aceasta pământească, şi pentru viața cerească. Pe pământ nu avem altă casă mai prețioasă decât Biserica. În Biserică găsim ceea ce nu găsim niciunde, Îl aflăm pe Creatorul nostru Dumnezeu, Care ne aşteaptă de fiecare dată cu brațele deschise să ne împărtăşească de darurile Sale cele bogate. Sfânta Scriptură aminteşte de nenumărate ori că Dumnezeu Şi-a făcut Casă în mijlocul poporului Său, Şi-a zidit locaş sfânt şi a aşezat în acesta înțelepciunea şi sfințenia Sa. Cum am putea numi Sfânta Biserică, decât aşternutul picioarelor Domnului? Prin urmare, cei ce iubesc Biserica binecuvântați vor fi de Domnul!”, a spus în cuvântul de învățătură Mitropolitul Olteniei.
De asemenea, preotul Ion Nicolae, protoiereul Protopopiatului Craiova Nord, a vorbit despre însemnătatea acestei zile pentru credincioşii din Scăeşti şi despre istoricul sfântului locaş de închinare. „Ziua de astăzi este însemnată pentru această biserică, pentru că iată, după 191 de ani, are loc resfințirea ei, a cărei piatră de temelie a fost pusă în anul 1815. Prin urmare, acum 200 de ani s-a început construcția acestei biserici. Zidirea a avut loc între anii 1815 și 1818, iar slujba de sfințire a fost oficiată în anul 1818. După ce s-au finalizat lucrările de pictură, în anul 1824, s-a oficiat slujba de resfințire. Începând cu anul 1998, s-au executat lucrări de reparații, a fost refăcut parțial acoperişul. Atunci biserica a fost tencuită din nou şi s-a restaurat pictura interioară. Preotul paroh Răduț Antonie a fost sprijinit pentru ducerea la bun sfârşit a lucrărilor de către enoriaşii parohiei, Consiliul şi Comitetul parohial şi de către autoritățile locale”.
La final, reprezentanții autorităților locale, alături de credincioşii care s-au implicat în realizarea lucrărilor de consolidare a bisericii au primit gramate de mulțumire din partea Mitropoliei Olteniei. De asemenea, preotul paroh Antonie Răduț a fost ridicat la rangul onorific de iconom stavrofor, pentru activitatea pastorală deosebită.