„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Biserica Parohiei Robăneştii de Sus, resfinţită
Duminică, 14 ianuarie, credincioşii din parohia doljeană Robăneştii de Sus l-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Evenimentul a fost prilejuit de resfinţirea bisericii parohiale cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, ca urmare a finalizării lucrărilor de reparaţii şi restaurare care au fost executate la sfântul locaş.
Câteva sute de credincioşi au participat în Duminica a 29-a după Rusalii la slujba de resfinţire a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Robăneştii de Sus, Protoieria Craiova Sud, judeţul Dolj, care a marcat finalizarea lucrărilor de renovare şi înfrumuseţare a sfântului locaş de închinare. Cu acest prilej, IPS Părinte Mitropolit Irineu a săvârşit aici slujba de resfinţire a locaşului de închinare şi Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
„Dumnezeu vine să locuiască împreună cu noi”
În cuvântul de învăţătură, rostit la finele slujbei, IPS Irineu a subliniat importanţa sfinţirii unui locaş de închinare în viaţa unei parohii. „La sfinţirea unei biserici ne rugăm Bunului Dumnezeu să facă biserica locaş al Preasfântului Duh, loc de închinare, de unde rugăciunile şi cererile noastre să se ridice la Tatăl ceresc. Întotdeauna spunem că «Această casă Tatăl a zidit-o, Fiul a întărit-o şi Sfântul Duh a sfinţit-o». Prin aceasta, noi încredinţăm lucrul mâinilor noastre Preasfintei Treimi care este ziditoarea, este creatoarea întregii lumi văzute şi nevăzute. Astfel, Dumnezeu în milostivirea Sa nemărginită, deşi este necuprins de creaţie, vine să locuiască împreună cu noi, să se sălăşluiască în sufletele şi în bisericile noastre care sunt pline de sfinţenie şi oricine intră în ele cu credinţă şi cu iubire de Dumnezeu simte prezenţa şi puterea Sa tămăduitoare. De asemenea, este foarte important faptul că la Sfânta Liturghie vin alături de noi, spre a se împărtăşi de darurile cele bogate ale Tatălui ceresc, puterile cereşti cele nevăzute de noi, păcătoşii. Aşadar, sfinţind Biserica lui Hristos, noi ne sfinţim viaţa, iar bucuria duhovnicească a acestui eveniment o ducem la casele noastre spre binecuvântată aducere aminte peste ani”, a spus Mitropolitul Olteniei.
„Trebuie să fim recunoscători când ni se face un bine”
În continuare, IPS Părinte Irineu a tâlcuit învăţăturile duhovniceşti desprinse din pericopa evanghelică duminicală (Luca 17, 12-19), care face referire la „Minunea vindecării celor zece leproşi” de către Mântuitorul Iisus Hristos. „Mântuitorul Hristos apreciază recunoştinţa leprosului vindecat, care s-a întors spre a mulţumi şi pune întrebarea: «Au nu zece s-au curăţit? Dar cei nouă unde sunt? Nu s-a găsit să se întoarcă să dea slavă lui Dumnezeu decât numai acesta, care este de alt neam?» (Luca 17, 17-18). Întreabă Mântuitorul nu pentru a primi un răspuns, ci pentru a auzi şi cei de lângă el, pentru a auzi şi noi, creştinii de peste veacuri, că trebuie să mulţumim, trebuie să fim recunoscători când ni se face un bine. Pentru că în gestul de recunoştinţă, în gestul de mulţumire, noi arătăm dragostea şi respectul pentru cel care ne-a ajutat şi dovedim că suntem cu adevărat fii ai Tatălui ceresc. Astfel, trebuie să fim recunoscători părinţilor noştri pentru creşterea şi educaţia primită, elevii să mulţumească profesorilor lor, iar credincioşii să fie recunoscători faţă de Biserica lor, cea una, sfântă, sobornicească şi apostolească, cea care poartă de grijă şi ne îndrumă pe calea către mântuirea sufletelor şi moştenirea Împărăţiei celei veşnice a cerurilor. Şi toţi împreună se cade să fim recunoscători Bunului Dumnezeu pentru toate darurile Sale cele bogate, pe care le revarsă asupra noastră”, a conchis IPS Irineu.
În încheiere, Mitropolitul Olteniei i-a felicitat pe toţi cei care s-au ostenit pentru renovarea şi înfrumuseţarea bisericii parohiale. Pentru implicarea deosebită în realizarea acestei sfinte lucrări, preotul paroh Mădălin Mişcoci a primit rangul bisericesc de iconom.
Din actul de resfinţire, căruia i-a dat citire pr. protopop Grigore Vulcănescu, de la Protoieria Craiova Sud, a reieşit că Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Robăneşti a fost zidită în anul 1905, pe locul unei biserici de lemn construită în anul 1820. În anul 1960, biserica a intrat într-un amplu proces de renovare şi restaurare, fiind resfinţită la 26 noiembrie 1961, în timpul păstoririi Mitropolitului Firmilian al Olteniei. În ultimii ani aici au fost executate lucrări de reparaţii interioare şi exterioare şi a fost restaurată pictura, cu sprijinul enoriaşilor păstoriţi de preotul paroh Mădălin Mişcoci.