„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Biserica „Sfântul Nicolae”, la 86 de ani de la sfinţire
Luna aceasta, biserica cu hramurile „Pogorârea Sfântului Duh” şi „Sfântul Ierarh Nicolae” din cartierul severinean Halânga a împlinit 86 de ani de la sfinţire. Momentul a fost marcat duminică, 16 octombrie, la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, când s-au înălţat rugăciuni de mulţumire şi au fost pomeniţi ctitorii adormiţi întru Domnul.
Mărturia credinței unei comunități o reprezintă locașul de închinăciune, unde credincioșii se adună înaintea lui Dumnezeu pentru a primi ajutorul și binecuvântarea pentru a răzbate în furtuna vieții. Așa îi găsim pe locuitorii satului Halânga acum aproape un veac. Din dorința ca satul lor să fie împodobit cu o biserică frumoasă care să străjuiască satul așa cum au făcut-o în vechime vechile bisericuțe de lemn, credincioșii din Halânga, localitate așezată pe malul râului Topolnița, au considerat de bine să construiască o impunătoare biserică de zid căreia ierarhul de atunci, Preasfinţitul Vartolomeu, Episcopul Râmnicului Noului Severin, i-a așezat două hramuri: „Pogorârea Sfântului Duh” şi „Sfântul Ierarh Nicolae”. Locașul de cult a fost construit între anii 1920 şi 1930 și a fost sfinţit pe data de 12 octombrie 1930.
Proiect de restaurare la un secol de la zidire
Peste aproape 100 de ani, preotul Marius-Ion Porumbel, dimpreună cu toți enoriașii parohiei, avea să inițieze ample lucrări de restaurare, care s-au finalizat între anii 2006 şi 2010. Astfel, cu sprijinul Primăriei Izvorul Bârzii, a Secretariatului de Stat pentru Culte şi prin bunăvoinţa unor oameni inimoşi, s-a reuşit schimbarea tâmplăriei, restaurarea picturii şi refacerea tencuielii. De asemenea, a fost construită o nouă clopotniţă în curtea bisericii şi a fost achiziţionat un clopot nou. Pictura a fost realizată de soţii Lăcrămioara şi Liviu Anton, meşteri pricepuţi în cele ale picturii bisericeşti, dovadă stând şi numărul mare de locaşuri sfinte care poartă amprenta lor inconfundabilă, precum şi celelalte biserici la care lucrează. Pe 17 octombrie, acum exact 6 ani, sute de credincioşi veniţi de prin părţile locului au participat cu evlavie la resfinţirea locaşului de închinare şi la Sfânta Liturghie arhierească. Preasfinţitul Nicodim a binecuvântat acest nou început al bisericii prin arhierească slujire, dimpreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de încheiere, Părintele Episcop a arătat că enoriaşii trebuie să se bucure pentru că au ajutat la restaurarea bisericii construite de bunicii şi străbunicii lor, subliniind şi starea de fapt a multor altor biserici din Mehedinţi care au nevoie de îngrijire. Părintele paroh a mărturisit că lucrările nu au fost deloc uşoare. „A fost greu să izbutim în ceea ce ne-am propus, dar am urmat cuvintele şi pildele Sfinţilor Părinţi de a împleti rugăciunea cu munca. Am avut de partea mea şi tinereţea, şi dorinţa de a realiza pentru Dumnezeu ceva frumos, dar alături mi-au stat şi ceilalţi părinţi şi fraţi întru slujire, care au mai multă experienţă. Dar bineînţeles că succesul s-a datorat numai prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu”. Pentru eforturile depuse, Preasfinţitul Nicodim a acordat gramate de recunoştinţă persoanelor şi oficialităţilor care prin muncă susţinută au ajutat la restaurarea bisericii, ridicând şi pe părintele paroh Marius Porumbel la rangul de iconom stavrofor, cea mai înaltă distincţie pe care o poate primi un preot de mir. Astăzi Parohia Halânga este păstorită de părintele Cristian Raicu.