„Zis-a Domnul către iudeii care veniseră la Dânsul: Voi sunteți cei ce vă faceți pe voi drepți înaintea oamenilor, dar Dumnezeu cunoaște inimile voastre; căci ceea ce la oameni este înalt, urâciune este
Biserici craiovene în restaurare
Biserica „Sfântul Nicolae“ - Amaradia din Craiova este inclusă într-un proiect european de reabilitare, prin care se urmăreşte integrarea sfântului lăcaş în circuitul turistic. Un alt proiect important pentru parohie este punerea în funcţiune a unui centru social pentru copiii aflaţi în dificultate, în urma unui proiect iniţiat de Arhiepiscopia Craiovei.
Biserica „Sfântul Nicolae“ - Amaradia din Craiova se află în această perioadă într-un amplu program de reabilitare, care va fi finalizat până în luna decembrie a acestui an. Lucrările fac parte dintr-un proiect finanţat din fonduri europene. Astfel, aici au fost executate lucrări de consolidare, de schimbare a instalaţiilor electrice şi termice, a avut loc restaurarea componentele artistice (pictură, basorelief) şi amenajarea peisagistică, iar gardurile de incintă au fost ridicate din zid, în stil mănăstiresc.
Pentru că proiectul urmăreşte integrarea bisericii în circuitul turistic, Biserica „Sfântul Nicolae“ - Amaradia şi-a construit propriul site, http://biserica-amaradia.ro/, laolaltă cu realizarea materialelor publicitare despre biserică. Preotul paroh Florin Bonea, protoiereu al Protopopiatului Craiova Sud, mărturiseşte că acest proiect aduce o mare bucurie duhovnicească în sufletele preoţilor şi enoriaşilor, care se roagă Bunului Dumnezeu şi căruia Îi mulţumesc pentru că a binecuvântat această lucrare.
Sprijin pentru copiii aflaţi în dificultate
Un alt proiect important pentru parohie este ridicarea în curtea bisericii a unui centru social pentru copiii aflaţi în dificultate. Aici vor fi asistaţi, în fiecare an, 40 de copii cu diverse probleme, deficienţe de auz, văz, deficienţe locomotorii sau cei ai căror părinţi se află plecaţi peste hotare.
Centrul social va cuprinde două săli de clasă, sală de mese cu bucătărie, cabinet medical, sală de festivităţi, două dormitoare, magazii şi alte spaţii necesare unei astfel de instituţii. „Astfel putem întinde o mână de ajutor copiilor aflaţi în dificultate. Proiectul prevede transformarea vechii case parohiale într-un centru care să aibă în grijă copiii cu anumite probleme. În această casă parohială a funcţionat, până în 1908, Şcoala „Traian“, pentru că, în trecut, şcolile funcţionau pe lângă biserici. Este un vechi deziderat al nostru, al preoţilor şi al Consiliului parohial de a reda acestei case vechea funcţiune pe care a avut-o în urmă cu mai bine de o sută de ani, acela de lăcaş de învăţământ şi cultură“, a precizat preotul paroh Florin Bonea.
Primul lăcaş sfânt cu două turle deschise
Biserica „Sfântul Nicolae“ - Amaradia este una dintre cele mai vechi biserici din Craiova, fiind ctitorită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. S-a numit, în trecut, „Sfântul Nicolae“ - Belivacă, după numele unuia dintre ctitori, sau „Sf. Nicolae ot Trăistari“, după îndeletnicirea unora dintre „megieşii“ din „drumul Amărăzii“. Denumirea „Sfântul Nicolae“ - Amaradia i s-a dat în anul 1950, după numele străzii şi cartierului pe care-l deserveşte.
Biserica a fost ctitorită de Hristea Belivacă şi Mihail Socolescu înainte de 1794, anul sfinţirii ei, aşa cum indică unele însemnări pe vechile cărţi de cult. „Din punct de vedere arhitectonic, Biserica «Belivacă» păstrează nealterat stilul post-brâncovenesc al vechilor biserici din Oltenia şi Ţara Românească, fiind, de asemenea, prima biserică de mir din Oltenia cu două turle deschise. Pictura originală, în frescă, este de o valoare istorică şi artistică notabilă. De asemenea, regăsim la nivelul picturii trăsăturile specifice picturii post-brâncoveneşti, precum şi tradiţiile locale ale picturii şcolii olteneşti a sfârşitului de secol XVII şi început de secol XVIII, având culori vii şi luminoase, decoraţii bogate în elemente florale, cu aureole în relief şi veşminte poleite cu aur“, a precizat preotul Florin Bonea. Tot aici, la Biserica Sfântului Nicolae, se găseşte cea mai veche frescă păstrată integral într-o biserică din Craiova.