„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Biserici şi mănăstiri oltene în haină de praznic
Începând de la finele săptămânii trecute, credincioşii olteni au avut parte de numeroase bucurii duhovniceşti, plinite în rugăciune, la mai multe locaşuri de închinare din Mitropolia Olteniei. Cu acest prilej, au fost săvârşite Sfinte Liturghii arhiereşti la mănăstirile Bistriţa, Cârcea, Iezer şi Polovragi.
După tradiţie, în ziua de 20 noiembrie, paşii pelerinilor din Mitropolia Olteniei s-au îndreptat către Mănăstirea Bistriţa, în judeţul Vâlcea. Aici a fost sărbătorit hramul Sfântului Grigorie Decapolitul, ocrotitorul Olteniei, ale cărui sfinte moaşte se găsesc la închinare în străvechiul aşezământ monahal. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, și alți ierarhi invitați, înconjurați de un sobor de preoţi şi diaconi.
Praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului
Praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului, sărbătorit sâmbătă, 21 noiembrie, a adunat credincioşi la Mănăstirea Cârcea, aşezământ monahal aflat în vecinătatea oraşului Craiova. Aici a liturghisit IPS Părinte Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, rostit la finele slujbei, Mitropolitul Olteniei a vorbit celor prezenţi despre rolul Maicii Domnului în iconomia mântuirii noastre, arătând că „este darul cel mai de preţ pe care neamul omenesc l-a putut oferi vreodată Creatorului ei”.
Praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului a adunat câteva sute de pelerini la hramul Mănăstirii Lainici, din judeţul Gorj. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de PS Părinte Nicodim, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. La finele slujbei, părintele arhimandrit Ioachim Pîrvulescu a organizat o agapă frăţească pentru toţi credincioşii.
În Arhiepiscopia Râmnicului, IPS Părinte Varsanufie a slujit la hramul Mănăstirii Turnu, din județul Vâlcea, iar PS Părinte Emilian Lovişteanul a slujit la Biserica `Toți Sfinții~ din Râmnicu Vâlcea.
În ziua marelui praznic, PS Părinte Sebastian a slujit la biserica din Parohia Piatra Olt I, din județul Olt.
Liturghii arhiereşti în Duminica a 26-a după Rusalii şi de praznicul Sfântului Antonie de la Iezer
În cea de-a 26-a Duminică după Rusalii, 22 noiembrie, IPS Părinte Mitropolit Irineu a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Polovragi, în județul Gorj. IPS Părinte Varsanufie a slujit la Catedrala Arhiepiscopală `Sfântul Nicolae~ din Râmnicu Vâlcea. La rândul său, PS Părinte Nicodim a liturghisit la biserica din Parohia Căzănești, din județul Mehedinți. De asemenea, PS Părinte Sebastian a slujit la biserica din Parohia Oboga, județul Olt, iar PS Părinte Emilian Lovişteanul a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica „Toți Sfinții” din Râmnicu Vâlcea.
Luni, 23 noiembrie, de praznicul Sfântului Antonie de la Iezer, IPS Părinte Mitropolit Irineu a fost prezent în mijlocul credincioşilor craioveni de la Paraclisul Mitropolitan „Maica Precista”-Dudu, iar IPS Varsanufie a slujit la hramul Mănăstirii Iezer, județul Vâlcea.