În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Buchete duhovniceşti în bucuria pascală
În Duminica Sfântului Apostol Toma, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a sfinţit biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nifon” din Craiova, Protoieria Craiova Nord. De asemenea, în Săptămâna Luminată, Mitropolitul Olteniei a fost prezent vineri, 3 mai, de praznicul Izvorului Tămăduirii şi al Sfântului Irodion, la hramul Mănăstirii Lainici.
Bucuria pascală a adus lumină în sufletele credincioşilor din Mitropolia Olteniei. După împlinirea rânduielilor praznicale din primele zile ale Sfintei Învieri, credincioşii din Arhiepiscopia Craiovei au avut parte de alte bucurii duhovniceşti, trăite euharistic la Sfintele Liturghii săvârşite de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu.
Liturghie arhierească la Prisaca
În cea de a doua zi a praznicului pascal, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu a săvârșit Sfânta Liturghie la mănăstirea cu hramul „Sfântul Gheorghe”-Prisaca, localizată la ieşirea spre Bucureşti din municipiul Craiova. Bucuria a fost una îndoită pentru că în această zi s-a prăznuit și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință și ocrotitorul sfintei mănăstiri. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, Mitropolitul Irineu a explicat lucrarea lui Dumnezeu de îndumnezeire a omului, împlinită deplin prin pătimirea și Învierea Mântuitorului Iisus Hristos: „Ziua Învierii Mântuitorului este ziua unică în istoria lumii, pentru că în această zi Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu înomenit, a biruit moartea, a biruit iadul, a biruit răul și a înviat din morți. Această biruință este o îndreptare a lumii și a omului, o reînnoire a ființei umane”. La finalul cuvântului de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu ne-a îndemnat la continuarea praznicului Învierii așa cum este potrivit rânduielii creștinești, dar a și ținut să felicite pe cei care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
Bucurii sfinte la Băileşti
În a treia zi de prăznuire a Sfintelor Paști, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a slujit Sfânta Liturghie în mijlocul credincioșilor adunați la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Băilești, județul Dolj.
„Este prima dată când Sfântul Evanghelist Luca arată că Mântuitorul Hristos Se interpretează pe Sine, Se comentează pe Sine, profețește despre Sine, pentru că El este Acela Care a vorbit prin proroci, a arătat celor drepți din Vechiul Testament cum avea să Se nască, să crească, să Se răstignească și să învie Mesia, izbăvitorul și răscumpărătorul neamului omenesc”, a spus Înaltpreasfinţia Sa în cuvântul de binecuvântare. În continuare, Mitropolitul Olteniei a punctat importanța frângerii pâinii ca îndemn la împărtășirea euharistică din Sfânta Liturghie și mijloc al deschiderii ochilor sufletești ai fiecărui credincios spre cunoașterea lui Dumnezeu. O relevanță deosebită o are și faptul că Hristos dispare după frângerea pâinii, „întrucât El este văzut pentru că este Dumnezeu și poate să intre în lumea noastră, însă este și nevăzut pentru că El este Duh, așa cum spusese Mântuitorul Hristos, Duh este Dumnezeu și cel care se închină Lui trebuie să I se închine în Duh și adevăr. Acest duh de care vorbește Sfântul Ioan Evanghelistul nu este altceva decât duhul credinței noastre, iar adevărul este Evanghelia”.
Praznic ales la mănăstirile Lainici şi Maglavit
Vineri, 3 mai, de Izvorul Tămăduirii, Mitropolitul Olteniei a fost prezent la hramul Mănăstirii Lainici, tot în această zi serbându-se şi Sfântul Cuvios Irodion, ocrotitorul cinstitului aşezământ monahal.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul ortodox român al Europei Occidentale și Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, și Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. La sfârșitul Liturghiei, cei care s-au pregătit prin rugăciune și spovedanie au fost împărtășiți cu Trupul și Sângele Domnului. La finalul dumnezeieștii Liturghii, Mitropolitul Olteniei împreună cu arhim. Ioachim Pârvulescu, starețul Mănăstirii Lainici, au dăruit Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif o raclă cu părticele din moștele Sfântului Irodion pentru a fi așezate într-o nouă parohie românească din Franța, cu hramurile „Sfinţii Trei Ierarhi” și „Sfântul Irodion de la Lainici”.
În aceeaşi zi, la Mănăstirea Maglavit din judeţul Dolj, au fost prezenţi peste o mie de credincioşi, veniţi să ia parte la hramul sfântului locaş de închinare. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită, din încredinţarea IPS Părinte Mitropolit Irineu, de Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Episcopiei Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Biserica „Sfântul Nifon” din Craiova, sfinţită
Ultimul popas duhovnicesc din această săptămână pascală a fost la Biserica „Sfântul Ierarh Nifon” din Craiova, care a fost sfinţită duminică, 5 mai, de IPS Părinte Mitropolit. Cu acest binecuvântat prilej, Arhiepiscopul Craiovei a evidenţiat momentul încredinţării Sfântului Apostol şi Evanghelist Toma, precum şi importanţa dogmatică a mărturisirii sale de credinţă: „Domnul meu şi Dumnezeul meu”. Totodată, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a felicitat pe preotul paroh Mihai Narcis Nedelcu pentru osteneala depusă, precum şi pe membrii Consiliului parohial, care s-au împlicat în finalizarea proiectului. Părintele paroh a primit rangul de iconom stavrofor.