„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Bucurie duhovnicească în Parohia Malu Mare, judeţul Dolj
Câteva sute de credincioşi au trăit duminică, 29 mai, bucuria participării la slujba de târnosire a noii biserici cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Parohia Malu Mare, judeţul Dolj. Slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Pentru implicarea deosebită în ridicarea sfântului locaş, preotul paroh Ion Pungociu a primit rangul bisericesc de iconom stavrofor, preotul slujitor Liviu Mihai Ştefanache, de iconom, iar mai multe persoane au primit Gramate de mulţumire din partea Mitropoliei Olteniei.
La finalul momentelor liturgice, Mitropolitul Olteniei a detaliat câteva din învăţăturile textului evanghelic al Duminicii a 5-a după Sfintele Paşti care prezintă întâlnirea Mântuitorului cu o femeie samarineancă la fântâna lui Iacov de lângă cetatea Sihar (Ioan 4, 5-42). Înaltpreasfinţia Sa a subliniat necesitatea de a păstra Duhul Sfânt şi Adevărul Credinţei noastre ortodoxe prin împărtăşirea cu Sfintele Taine ale Bisericii.
Hotărârea de ridicare a noii biserici din Malu Mare a fost luată de Consiliul parohial, în contextul în care vechea biserică, situată într-o zonă mărginaşă a localităţii, în incinta cimitirului parohial, este o construcţie de mici dimensiuni, care nu mai corespundea necesităţilor pastoral-misionare şi liturgice actuale. Terenul a fost donat în anul 2008 de către familia Ştefan şi Neli Cherciu, iar piatra de temelie a fost pusă pe 22 august 2009 de către IPS Părinte Mitropolit Irineu. Noua construcţie, ridicată în zona centrală a comunei, îmbină stilul brâncovenesc cu cel neobizantin. „Am beneficiat de ajutorul enoriaşilor în ridicarea sfântului locaş şi al autorităţilor locale, respectiv Consiliul Local al Primăriei Malu Mare. Le mulţumim tuturor şi îi asigurăm că îi purtăm permanent în rugăciunile noastre, iar recunoştinţa şi mulţumirile noastre se îndreaptă în primul rând spre Bunul Dumnezeu Care ne-a scos în cale oameni cu suflet mare şi ne-a dat puterea să finalizăm această sfântă lucrare”, a precizat părintele paroh Ion Pungociu.