„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Bucurii duhovniceşti în parohia mehedinţeană Nicolae Bălcescu
Prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioşii Parohiei Nicolae Bălcescu din Episcopia Severinului şi Strehaiei. După o aşteptare de 117 ani, în duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, a avut loc aici slujba de sfinţire a primei biserici construite în acest sat. Biserica poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Irodion de la Lainici”. La primele ore ale dimineţii, credincioşii, alături de preotul paroh, Eliade Găină, l-au întâmpinat pe Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care a slujit aici Sfânta Liturghie şi a târnosit locaşul de închinare. La finalul slujbei a fost citit, în fața credincioşilor, actul de sfințire al bisericii, de către părintele protoiereu Constantin Brumar. La aleasa bucurie din ziua sfinţirii au participat şi preoţi fii ai satului Nicolae Bălcescu. Dintre aceştia amintim pe pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, de la Facultatea de Telogie din Bucureşti.
Au fost acordate hrisoave de recunoștință pentru ctitori și donatorii sfintei biserici.
După mai multe încercări de construcţie a bisericii eșuate, la iniţiativa vrednicului de pomenire Mitropolit Nestor Vornicescu, piatra de temelie a fost pusă la data de 21 octombrie 1991, de către Preasfințitul Părinte Damaschin Severineanul. În anul 1992, prin grija pr. Virgil Gurbină s-au turnat fundația și elevația sfântului locaș. Lucrările au sistat până în anul 2002, când au fost continuate de către actualul preot paroh, Eliade Găină. Biserica este construită din cărămidă arsă, are acoperișul de lemn de brad cu învelitoare de țiglă. Are catapeteasma din lemn de stejar realizată de meşteri de la Sighetu Marmației. Afară a fost construită o clopotniță și a fost împrejmuită curtea cu gard de piatră şi plasă metalică. Pictura a fost realizată între anii 2008 și 2016 de către pictorul Niculae Vâlcu, în tehnica fresco.