„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Bucurii duhovniceşti pentru credincioşi
La începutul acestei săptămâni, părintele protoiereu Nicolae Laurențiu Ceaușu împreună cu un sobor de preoți din Protoieria Călimănești au inaugurat cantina socială a Protoieriei Călimănești. Soborul de slujitori a săvârșit Sfințirea mică a apei și a citit rugăciuni pentru elevii beneficiari și personalul cantinei. Cu acest prilej, părintele Ceaușu a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.
Părintele protoiereu a menţionat că „după șase luni de la mutarea sediului protoieriei în orașul Călimănești, cu binecuvântarea Arhiepiscopului Râmnicului și cu sprijinul parohiilor, în Protoieria Călimănești a fost inaugurată prima cantină socială din cadrul acesteia. De astăzi, 30 de elevi, cărora li se vor adăuga și alții, vor primi zilnic masa de prânz, la cantina Liceului Tehnologic de Turism din Călimănești, aflată în apropierea sediului protoieriei. Acest proiect social de amploare, împreună cu alte patru proiecte care sunt în curs de derulare, se alătură celor opt proiecte sociale care au debutat la 1 martie 2017”. La eveniment au participat autorități locale și directorii instituțiilor de învățământ din localitate.
Expoziţie de icoane la Şerbănești-Pătești
Copiii din Grupul artistic „Flori de cireș” al Parohiei Şerbănești-Pătești din comuna vâlceană Sălătrucel, aflați sub îndrumarea părintelui arhidiacon Cosmin Cristian Pisăru și al doamnei pictor-restaurator Filofteia Pisăru, au organizat duminică, 2 aprilie, expoziția de icoane pe sticlă și lemn „Florile Învierii”. Evenimentul a avut loc la Centrul de Informare și Promovare turistică Sălătrucel în prezența domnilor Nicolae Sima, primarul comunei Sălătrucel, și Dorel Vasile Ancuța, viceprimarul comunei Sălătrucel, a doamnei Mioara Comănescu Plop, consultant artistic la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, și a doamnei Anca Uțulete, director al Școlii Generale Sălătrucel.
Manifestările spiritual-culturale au debutat cu săvârșirea de către pr. Vasile Rogoz a slujbei Aghesmei mici și sfințirea icoanelor realizate de către membrii cercului de creație.
„Acești copii minunați au putut arăta și celor prezenți rodul a multe ore de muncă sub îndrumarea părintelui arhid. Cosmin Cristian Pisăru și a doamnei pictor-restaurator Filofteia Pisăru, împărtășind, după a lor putință, mesajul Patimilor și Învierii Mântuitorului Hristos”, a subliniat Mioara Comănescu Plop. Tot în cadrul evenimentului, copiii au susținut un recital de muzică bisericească, interpretând „Prohodul Domnului”, strofe alese, „Cu noi este Dumnezeu”, „Condacul Învierii”, „Pentru Tine, Doamne”, priceasnă. Evenimentul spiritual-cultural se înscrie în cadrul manifestărilor dedicate Anului omagial al iconarilor și al pictorilor bisericești.
Activităţi filantropice în Parohia Valea Bisericii
În Parohia Valea Bisericii-Orlești din Protopopiatul Drăgășani continuă programele catehetice și sociale din perioada Postului Mare. Astfel, către finalul lunii martie, părintele paroh, Luca-Georgian Sîia, susținut de „Grupul de inițiativă în educație și timp liber de calitate”, organizat la nivel de parohie, a inițiat, după Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Maslu, acțiunea filantropică „Să-i îngrijim pe cei bolnavi!” și seara duhovnicească cu tema „Despre pocăință și mântuire”. „Activitatea reprezintă un îndemn și o practică social-morală a tinerilor din parohia noastră, desfășurată de mai multe ori pe parcursul unui an în comunitate, la finalul întâlnirilor catehetice sau culturale. Concret, dialogurile duhovnicești și valorile moral-creștine, evidențiate în cadrul întâlnirilor cu copiii și tinerii noștri sunt transpuse în practică prin vizitarea la domiciliu a mai multor persoane vârstnice, singure sau bolnave, aflate în evidența socială a parohiei, primind hrană caldă, rugăciuni de binecuvântare, dar și zâmbete, încurajări și mângâieri duhovnicești”, mărturisește părintele Luca-Georgian Sîia.
„Despre pocăință și mântuire” a fost tema serii duhovnicești, organizată în biserica parohială, după săvârșirea Sfintei Taine a Maslului în sobor de 9 preoți și în prezența a numeroși copii, tineri și vârstnici din parohie și din împrejurimi.