„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Bucurii duhovniceşti pentru credincioşii olteni
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel au fost prăznuiţi miercuri, 29 iunie, în mai multe locaşuri de închinare din Mitropolia Olteniei. Au fost săvârşite Sfinte Liturghii la Buduhala, în judeţul Gorj, la Râmnicu Vâlcea şi Slatina.
Credincioşii din Parohia Şomăneşti I, judeţul Gorj, au venit în număr mare la slujba de sfinţire a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din filia Buduhala. În mijlocul parohienilor s-a aflat Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit aici Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. În cadrul slujbei euharistice a fost hirotonit întru diacon, pe seama Parohiei Raci, tânărul teolog Mădălin Ţicleanu, absolvent al Facultăţii de Teologie din Craiova.
Liturghie arhierească la Râmnicu Vâlcea
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinţii Apostoli” din Râmnicu Vâlcea, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învățătură, rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a vorbit credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie despre chipurile duhovnicești și activitatea misionară a Sfinților Apostoli, care prin lucrarea Sfântului Duh au devenit - „Sfântul Petru din pescar, iar Sfântul Pavel din prigonitor al creștinilor - propovăduitori ai Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos, misiune căreia și-au dedicat întreaga viață. Misiunea și lucrarea Sfinților Apostoli nu s-au limitat doar la transmiterea prin viu grai a învățăturilor revelate, ci, prin insuflarea Duhului Sfânt, au oferit Bisericii și numeroase scrieri care sunt păstrate în canonul Noului Testament. Biserica îi cinstește pentru activitatea misionară, dar și pentru minunile săvârșite, numindu-i între apostoli mai întâi pe scaun șezători și lumii învățători, dar și mijlocitori înaintea Preasfintei Treimi”, a spus IPS Părinte Varsanufie. Arhiepiscopul Râmnicului a evidențiat totodată și activitatea pastoral-misionară a Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” în cadrul proiectelor pentru tineri, bătrâni și bolnavi, proiecte desfășurate în parteneriat cu diferite instituții de învățământ sau de asistență socială.
La final, părintele paroh Ion Bănuță a mulțumit IPS Părinte Varsanufie atât pentru bucuria adusă enoriașilor parohiei cu prilejul acestui popas duhovnicesc în mijlocul lor, cât și pentru duhovnicescul cuvânt de învățătură.
Bolniţa Mănăstirii Cozia, închinată Sfinţilor Apostoli
Ziua de prăznuire a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel face amintire în rândul credincioşilor râmniceni de istoria binecuvântată a bolniţei Mănăstirii Cozia. Ea a fost ctitorită de voievodul Radu Paisie, fost egumen de la Argeş, între anii 1542-1543, în timpul Mitropolitului Varlaam şi sub egumenul Hilarius. Acest lucru a fost însemnat pe pereţii exo-nartexului. De asemenea, pisania în limba slavonă, pictată în pridvorul locaşului, arată că „s-a început şi s-a săvârşit această sfântă biserică, cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, în zilele lui Io Petru Voievod şi ale fiului său Marco Voievod şi ale Prea Sfinţitului Mitropolit chir Varlaam şi sub egumenul ieromonah Ilarion; aşişderea eu robul lui Hristos ieromonahul Maxim maistorul, care a fost învăţător ca să fie spre odihnă. Şi am scris eu mult greşitul David şi fiul său Raduslav, în anul 7015 (1543)”.
Bolniţele mănăstireşti erau spitale, infirmerii şi aziluri pentru bătrânii şi bolnavii din mănăstiri şi din împrejurimi. Aici, cei cu cunoştinţe medicale asigurau îngrijirea trupească, iar biserica oferea tămăduire şi mângâiere sufletească. În trecut, bolniţa era cuprinsă în incinta mănăstirii. Spărgându-se zidurile împrejmuitoare pentru a se construi actualul drum naţional ce străbate Valea Oltului, bolniţa Mănăstirii Cozia a rămas separată pe muchia dealului care se ridică spre apus. Pentru valoarea inestimabilă a picturilor murale rămase intacte şi conservate destul de bine, pentru poziţia ei în cadrul pitoresc al Văii Oltului, dar mai ales pentru armonia liniilor arhitectonice, având o siluetă de o graţie şi frumuseţe inegalabile, bolniţa a fost supranumită „giuvaerul secolului XVI de la Cozia”.
Hramuri istorice pe meleaguri vâlcene
În Arhiepiscopia Râmnicului şi-au mai serbat hramul: Schitul „Sfinții Apostoli” de la Mănăstirea Hurezi, Biserica „Sfinții Apostoli” din orașul Călimănești, biserica din satul Giorneşti, biserica din satul Fedeleșoiu, comuna Dăești, biserica filială din satul Dănicei, comuna Dănicei, biserica fostului Schit Flămânda, din satul Valea Râului, comuna Galicea, biserica din satul Băiaşu, comuna Perișani, biserica din satul Bănţeşti, comuna Mădulari, biserica parohială din satul Mazili, comuna Sutești, Capela „Sfinţii Apostoli” din satul Ganea, fostă mahala boierească, comuna Sinești, biserica parohială din Foleştii de Sus şi biserica filială cu hramurile „Sfântul Nicolae” şi „Sfinţii Apostoli”, din cătunul Fundeni, comuna Vaideeni.
Praznicul Sfinţilor Apostoli în Cetatea Băniei
În Cetatea Băniei, hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a fost întâmpinat în mod deosebit la biserica închinată sfinţilor, din strada cu acelaşi nume. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi, protos fiind pr. Grigore Vulcănescu, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei.
Tot în cinstea Sfinţilor Apostoli a fost organizată o slujbă de Priveghere, la Biserica „Postelnicu Fir” din Craiova. Iniţiativa a aparţinut membrilor Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi, filiala Craiova, şi pr. consilier Grigore Vulcănescu, parohul bisericii. Alegerea locaţiei a fost motivată de prezenţa aici a moaştelor Sfântului Ioan cel Milostiv, care se bucură de mare evlavie în rândul credincioşilor craioveni.