„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Bucurii sfinte la Craiova şi Poiana Mare
În Duminica Tuturor Sfinţilor, credincioşii din Parohia Gherceştii Noi, Protopopiatul Craiova Nord, municipiul Craiova, au primit vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În aceeaşi zi, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a sfinţit biserica cu hramul „Sfântul Irodion de la Lainici”, din curtea Spitalului de Psihiatrie din localitatea Poiana Mare, judeţul Dolj.
Biserica închinată Sfintei Cuvioase Parascheva din Parohia Gherceştii Noi, Protoieria Craiova Nord, judeţul Dolj, s-a dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioşi care au luat parte la Sfânta Liturghie arhierească săvârşită duminică, 11 iunie, de către IPS Părinte Mitropolit Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
„Cinstindu-i pe sfinţi, Îl preamărim pe Dumnezeu”
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul sfintei slujbe, Mitropolitul Olteniei a subliniat importanţa sfinţilor în iconomia mântuirii noastre, precum şi ajutorul pe care aceştia îl împărtăşesc celor din viaţa pământească. „Având în faţa noastră atâtea exemple de oameni bineplăcuţi lui Dumnezeu, de atâţia sfinţi care moştenesc Împărăţia cea veşnică a cerurilor, nevoie avem, pe de o parte, să-i cinstim şi să le urmăm exemplele de viaţă şi credinţă, iar pe de altă parte, să-i chemăm în rugăciune neîncetat, zi şi noapte, ca ei să ne vină în ajutor şi să ne ferească de cel rău. Sfinţii au grabnică venire spre noi dacă îi chemăm cu credinţă, cu părere de rău pentru păcatele săvârşite, cu lacrimi de pocăinţă.
Ne ajută pentru că ei cunosc durerile şi suferinţele noastre, au fost oameni ca noi, au luptat cu ispitele şi necazurile, s-au nevoit împotriva vrăjmaşului diavol şi ne cunosc foarte bine slăbiciunile, neputinţele şi durerile. Aşadar, purtând numele sfinţilor, cinstindu-i şi având evlavie la dânşii, Îl preamărim pe Însuşi Dumnezeu, deoarece acolo unde sunt sfinţii, acolo unde sunt sfetnicii, acolo este şi Împăratul, aşa cum spunem că «minunat este Dumnezeu întru sfinţii Săi». Iată cum, atunci când cerem ajutorul sfinţilor, suntem îmbrăcaţi în haina luminii dumnezeieşti, iar vrăjmaşul diavol nu ne va putea birui niciodată”, a arătat IPS Părinte Irineu.
Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Parohia Gherceştii Noi, situată în proxima apropiere a municipiului Craiova, a fost zidită în anul 1831 de către ctitorii Zamfir Furtună şi Bănică Cojocarul din Craiova.
PS Părinte Nicodim a sfinţit Biserica Sfântului Irodion din Poiana Mare
Osteneala cadrelor medicale de la Spitalul de Neuropsihiatrie din Poiana Mare, judeţul Dolj, a conducerii unităţii spitaliceşti de aici şi a altor credincioşi cu suflet mare, coordonaţi de preotul slujitor Tinel Dudău, a fost încununată, în Duminica Tuturor Sfinţilor, de slujba târnosirii noii bisericii cu hramul „Sfântul Irodion de la Lainici”. Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire au fost săvârşite de PS Părinte Nicodim, delegat din partea IPS Părinte Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un podium special amenajat la intrarea în unitatea spitalicească. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, PS Părinte Nicodim a vorbit despre „rolul şi însemnătatea Bisericii în viaţa unei comunităţi creştine cu nevoi speciale”.
Piatra de temelie a Bisericii „Sfântul Irodion de la Lainici” din incinta Spitalului de Psihiatrie din Poiana Mare a fost pusă la 14 iulie 2011, devenind astfel primul sfânt locaş de închinare ridicat sub purtarea de grijă a Sfântului Irodion, în judeţul Dolj. La 10 septembrie 2016, cu binecuvântarea IPS Părinte Irineu, a fost adusă aici spre închinare o părticică din moaştele Sfântului Irodion.