„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Bucurii sfinte la Valea Stanciului şi Rusăneşti
În Duminica de după Înălţarea Sfintei Cruci, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de resfinţire a Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Valea Stanciului, Protoieria Băileşti, judeţul Dolj. Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a liturghisit în Biserica „Sfinţii Arhangheli” din Parohia Rusăneşti, comuna Fârtăţeşti, Protoieria Drăgăşani, judeţul Vâlcea, pe care a resfinţit-o. Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a slujit la Mănăstirea Crişan, din judeţul Hunedoara, la invitaţia Preasfinţitului Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, iar Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire a noii biserici din Parohia Giuvărăşti, Protoieria Corabia, judeţul Olt.
Credincioşii din Parohia Valea Stanciului, judeţul Dolj, au venit în număr mare la biserică în Duminica după Înălţarea Domnului pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească şi la bucuria duhovnicească a resfinţirii bisericii parohiale aflate sub purtarea de grijă a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Sfânta Liturghie şi slujba de resfinţire au fost săvârşite de chiriarhul locului, IPS Părinte Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
„Biserica este anticamera Împărăţiei cereşti”
În cuvântul adresat credincioşilor la finalul slujbei euharistice, Mitropolitul Olteniei a reiterat importanţa Bisericii în lucrarea mântuitoare a neamului omenesc. „De fiecare dată când sfinţim o biserică trăim momente înălţătoare, de care ne aducem cu bucurie aminte întreaga viaţă. O bucurie ale cărei resorturi le înţelegem şi din textul evanghelic al acestei duminici (Luarea Crucii şi urmarea lui Hristos, Marcu 8, 34-38, 9) când aflăm că Mântuitorul Hristos ne face permanent chemare spre a ne lepăda de cele lumeşti, a ne lua crucea şi a-I urma. Dar unde ne cheamă Mântuitorul? Desigur că în Împărăţia cerurilor, aşa cum El însuşi ne-a spus că «în casa Tatălui Meu multe locaşuri sunt» (Ioan 14, 2). Însă, înainte de a ajunge acolo sus, lângă El, Dumnezeu ne cheamă la Biserică pentru că Biserica este anticamera Împărăţiei cereşti, locul unde ne pregătim pentru viaţa veşnică. Aici ne curăţim de păcate, aici aducem rugăciuni pentru ca Dumnezeu să ne izbăvească de cel rău, să ne împlinească cererile pentru noi şi pentru cei dragi nouă. Numai în Biserică ne simţim protejaţi şi ajutaţi de către Tatăl ceresc, de sfinţii Săi şi de Maica Domnului. Să reţinem însă că Dumnezeu nu ne obligă, deşi ar putea, să venim la Biserică, «cine vroieşte», spune Mântuitorul în Evanghelia acestei duminici. Pentru că El, deşi este stăpânul întregii creaţii, aşteaptă la uşa sufletului nostru ca să-I deschidem, respectându-ne astfel libertatea pe care tot El ne-a dăruit-o. Iar noi, ispitiţi de vicleanul diavol şi de propriile noastre patimi şi slăbiciuni, amânăm mereu să-I deschidem uşa şi să-L primim în casa sufletului nostru”, a spus IPS Părinte Mitropolit.
În încheiere, IPS Irineu i-a felicitat pe toţi cei care s-au ostenit pentru restaurarea şi împodobirea sfântului locaş de rugăciune şi i-a asigurat că Dumnezeu răspunde ostenelilor şi rugăciunilor noastre şi îi binecuvântează şi sfinţeşte pe cei care iubesc podoaba casei Sale. De altfel, pentru implicarea deosebită în această sfântă lucrare, preotul paroh Cornel Tică a primit rangul bisericesc de iconom. De asemenea, mai multe persoane de bine, implicate în lucrarea de restaurare şi repictare a bisericii, au primit Gramate chiriarhale de mulţumire şi apreciere din partea Centrului eparhial.
Lucrări şi reparaţii de-a lungul timpului
Biserica „Sfinţii Arhangheli” din localitatea doljeană Valea Stanciului a fost ridicată din zid între anii 1792 şi 1793. De-a lungul anilor a suferit mai multe reparaţii şi renovări, ultimele fiind executate în anul 1911, când i s-a refăcut complet acoperişul, în 1943, când i s-au adăugat alte zidiri precum: turla, cancelaria, tinda şi pardoseala din scândură şi în 1957, când s-au refăcut tencuielile interioare şi exterioare, şi pictura, biserica fiind resfinţită la 4 mai 1958 de către vrednicul de pomenire Mitropolit Firmilian al Olteniei. Actualele lucrări de restaurare au demarat în anul 2014 şi au vizat atât interiorul, cât şi exteriorul sfântului locaş. Ele au fost realizate cu sprijinul enoriaşilor şi al Consiliului local al Primăriei Valea Stanciului.
Biserica din parohia vâlceană Rusăneşti, resfinţită
Tot duminică, 17 septembrie, IPS Părinte Varsanufie a săvârșit slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Rusănești, Protopopiatul Drăgășani. Ierarhul a fost întâmpinat de oficialitățile locale, preoții din comunitate și de mulțime de credincioși și pelerini care au participat la sărbătoarea bisericii. După slujba de sfințire, IPS Varsanufie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în locașul de cult.
În cuvântul de învățătură împărtășit preoților și credincioșilor, chiriarhul Râmnicului a precizat că „odată cu sfinţirea locașului închinat lui Dumnezeu are loc şi sfinţirea sufletelor noastre. Trăim cu adevărat momente de înălțare duhovnicească și pentru aceasta trebuie să aducem slavă lui Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit să fim părtași la acest moment deosebit din viața parohiei. Pentru bucuria sărbătorii prilejuite de sfințirea noii biserici, toți credincioșii ortodocși prezenți la acest eveniment primesc binecuvântarea să intre în Sfântul Altar pentru a săruta Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă din Altar, fiecare rugându-se lui Dumnezeu să sfințească viața lui așa cum a fost sfințită biserica nouă”.