„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Cele mai importante instituţii din Bănie, alături de tinerii ortodocşi
Un rol foarte important în organizarea ITO 2019 l-au avut, alături de Arhiepiscopia Craiovei, şi instituţiile locale din Cetatea Băniei. Astfel, cu acest frumos şi binecuvântat prilej, tinerii ortodocşi din întreaga lume au primit mesaje de bun-venit din partea dlui Ioan Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a dlui Mihail Genoiu, primarul Craiovei, şi a dlui Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova.
„Credinţa uneşte, dincolo de distanţe, graniţe şi diferenţe”
Îmi face o deosebită plăcere ca, în numele Consiliului Judeţean Dolj, să vă adresez salutul atent şi un cald cuvânt de bun-venit pe meleaguri unde s-au scris glorioase file ale istoriei noastre, pe meleaguri unde spiritualitatea şi cultura au fost mereu ocrotite şi preţuite.
Un spaţiu bogat în mărturii ale unui trecut strălucit este înnobilat, în aceste zile, cu una dintre cele mai frumoase şi promiţătoare expresii ale viitorului. Prezenţa voastră în judeţul nostru, într-un număr atât de mare, vorbeşte în cel mai elocvent mod despre puterea Ortodoxiei de a uni, dincolo de distanţe, de graniţe ori diferenţe de grai, dar şi despre interesul tinerilor de a se implica în modelarea societăţii în care trăiesc.
Ne onorează să vă putem fi gazde, cu atât mai mult cu cât valorile pe care le-aţi îmbrăţişat sunt valorile pe care şi noi le promovăm, prin tot ceea ce facem. Pe parcursul sinuos al vieţii, ele ne vor fi întotdeauna fir călăuzitor: istoria ne va spune mereu de unde am pornit, cultura ne va arăta cum să ne potrivim paşii în urmele înaintaşilor, iar credinţa ne va oferi de fiecare dată puterea de a continua pe drumul ales, trecând peste obstacole şi greutăţi.
Ne bucurăm că aveţi posibilitatea să ne cunoaşteţi la noi acasă şi ne exprimăm convingerea că, încântaţi de lucrurile pe care le veţi descoperi, veţi reveni cu drag în judeţul Dolj.
Ion Prioteasa,
Președintele Consiliului Judeţean Dolj
„Bine aţi venit la Craiova, capitala de suflet a Olteniei!”
Atracţie culturală şi turistică, interfaţă pentru regiunea istorică Oltenia, cu inestimabilul său tezaur de tradiţii, monumente şi minuni ale naturii, Craiova este atestată documentar din 1475 şi a devenit, în 1770, capitala Ţării Româneşti.
Veţi descoperi un oraş cu multe monumente arhitecturale, unde te poţi plimba în cel mai frumos centru istoric din România, recent reabilitat, dar veţi descoperi şi oraşul celui mai mare parc natural din Europa Centrală - Parcul Nicolae Romanescu, al cărui proiect, realizat de arhitectul francez Édouard Redont, a fost medaliat cu aur la Paris, în anul 1900.
Craiova este oraşul spiritului latin, care te îmbie cu evenimente culturale de calitate: Festivalul Puppets Occupy Street, Festivalul Internaţional Shakespeare, Tabăra de Sculptură „Constantin Brâncuşi”, Târgul de Crăciun sau Zilele Craiovei.
Aici, în Cetatea Băniei, s-au născut personalităţi de seamă, care au marcat întreaga existenţă a neamului românesc. Este de ajuns să-i amintim pe: Neagoe Basarab, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu, Tudor Vladimirescu, Nicolae Titulescu, Constantin Brâncuşi sau Amza Pellea. Ei şi alţii asemenea lor au scris cu litere de aur cuvântul „oltean”, în marea carte a istoriei. Spiritul aprig şi devotat pentru dragostea de credinţă, de neam şi de ţară a fost, este şi va fi întotdeauna de căpătâi pentru noi toţi. Avem, aşadar, datoria de a duce mai departe şi de a zidi în conştiinţa urmaşilor noştri tot ceea ce noi am moştenit de la înaintaşi.
Cu prilejul acestui important eveniment dedicat tineretului ortodox din România şi de pretutindeni, aducem salutul nostru, dorind tuturor un călduros „bun-venit” la Craiova, capitala de suflet a Olteniei!
Descoperiţi la pas Craiova şi, cu siguranţă, veţi reveni! Noi vă aşteptăm cu drag!
Mihail Genoiu,
Primarul municipiului Craiova
„Bine-aţi venit în inima Olteniei!”
Anul acesta am avut bucuria de a fi alături de Arhiepiscopia Craiovei, de Consiliul Judeţean Dolj şi de Primăria Municipiului Craiova, în comitetul pentru organizarea unui mare eveniment duhovnicesc şi cultural deopotrivă. Darul pe care îl oferim în aceste zile dedicate tinereţii, credinţei, nădejdii şi dragostei creştine se rezumă pe deplin în bucuria împărtăşită. Acest lucru nu ar fi fost cu putinţă fără ajutorul unor persoane cu suflet şi inimă mare şi, nu în ultimul rând, fără binecuvântarea şi povaţa Părintelui Mitropolit Irineu.
Astfel, la iniţiativa Patriarhiei Române, această frumoasă întâlnire a tineretului ortodox aduce la Craiova datoria unei mărturisiri pentru generaţiile următoare. Sub deviza „Cu toţii suntem un Potir. Credinţă, nădejde şi dragoste”, reiterăm preţ de câteva zile frumoasa tradiţie a locului. Aici, în Cetatea Băniei, fiecare crâmpei de istorie se descoperă şi se învaţă în cel mai mare respect faţă de înaintaşi. De la ei ştim că fără memoria credinţei şi a dragostei de ţară, un neam este ca şi pierdut. Este prin urmare o mare cinste şi totodată o deosebită bucurie să vă avem în mijlocul nostru aici, la Craiova! În gând de pace şi în dragoste creştinească, vă îmbrăţişăm pe toţi şi vă spunem „Bine aţi venit” în Craiova, inima Olteniei!
Lucian Dindirică,
Managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova