„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Cercul profesorilor de religie doljeni
Profesorii de religie doljeni s-au întrunit sâmbătă, 17 noiembrie, în cadrul Cercului pedagogic pentru nivelul liceal. Evenimentul s-a desfășurat în „Sala Nunții” din Casa Băniei, a Muzeului Olteniei.
Programul activităților a fost centrat în jurul temei cercului, care s-a intitulat „Sacru și profan în satul românesc”. După intonarea imnului național al României și după cuvântul de deschidere și de bun venit, a urmat prezentarea unităților de învățământ organizatoare. Din partea liceului din orașul Filiași a vorbit doamna prof. Ioana Bianka Bebu, directoarea liceului, iar din partea Liceului „Henri Coandă”, printr-un mesaj video înregistrat, a vorbit director prof. Mihaela Brumar. Un moment nostalgic și emoționant l-a reprezentat vizionarea filmului tematic „Ritualul nunții în Oltenia”, realizat de către elevii și profesorii Liceului Teoretic „Henri Coandă”. Momentul artistic a fost punctat prin interpretarea a două melodii populare de către elevele Andreea Tudor și Andreea Ghițoi. În partea a doua a cercului, profesorii prezenți au avut ocazia să participe la două ateliere de lucru, care au constat în pictură de icoane pe sticlă și confecționarea de bijuterii, ateliere coordonate de către specialiștii Cătălin Ostroveanu și Costinela Iacob. Imediat după aceste ateliere a avut loc vizitarea Casei Băniei, care a fost prezentată de către muzeograful Anișoara Bălan.
Organizatorii principali ai acestui cerc au fost cadrele didactice, specializarea religie, de la Liceul Teoretic „Henri Coandă” din Craiova și de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Filișanu”, din Filiași. Amintim pe prof. Claudia Ivașcu, care a avut și rolul de moderator al întâlnirii, prof. Aurora-Elena Turcu, prof. Laura-Elena Deaconescu și prof. Dorin- Ionuț Tănăsie. În calitate de coordonatori, trebuie să menționăm din nou pe dna prof. Claudia Ivașcu și prof. Carmen Oprea. Personalul Muzeului Olteniei a participat în calitate de colaborator, fiind reprezentați în mod oficial de către domnul Irinel Cănureci, șef al Secției de Etnografie din cadrul muzeului. Între invitaţi s-au numărat prof. Monica Leontină Sună, inspector școlar general Dolj, și prof. Silvia Cîrțu, președinta Asociației „Părinți pentru copii - Oltenia”.
Cuvântul de încheiere i-a aparținut doamnei prof. inspector Iuliana Gheorghe, care a mulțumit profesorilor organizatori pentru deosebita implicare în buna desfășurare a acestui cerc metodic. Totodată, a amintit despre proiectele importante care se desfășoară la nivelul Inspectoratului Județean Dolj și care vor avea nevoie de implicarea profesorilor de religie doljeni.