„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Cinstirea icoanei Maicii Domnului de la Dintr-un Lemn
În prima duminică a lunii octombrie a fost cinstită în mod special Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Grabnic ajutătoare” de la Mănăstirea Dintr-un Lemn din județul Vâlcea. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie în ctitoria voievodului Matei Basarab, înconjurat de un sobor de preoți din care au făcut parte stareții mănăstirilor și părinți slujitori în vetrele monahale din Arhiepiscopia Râmnicului.
Pentru folosul duhovnicesc al viețuitorilor Mănăstirii Dintr-un Lemn, al pelerinilor și credincioșilor care își așază nădejdea pentru tămăduirea bolilor sufletești și trupești în mijlocirea Maicii Domnului către Fiul Său, IPS Părinte Arhiepiscop Varsanufie a rânduit ca duminică, 7 octombrie, să fie cinstită Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Grabnic ajutătoare” de la această mănăstire.
Ierarhul a arătat în cuvântul de învățătură că: „Maica Domnului este mijlocitoarea rugăciunilor noastre înaintea lui Dumnezeu, iar în nemărginita ei bunătate niciodată nu încetează să ne dăruiască nouă cele de folos pentru mântuirea sufletelor noastre. Sunt foarte multe minunile pe care Maica Domnului le face și nu este om care să-i ceară ajutorul și să rămână nemângâiat, să rămână fără răspuns. «Căci singură stând între Dumnezeu şi întreg neamul omenesc - învață Sfântul Grigorie Palama - L-a făcut pe Dumnezeu Fiul Omului, pentru ca fii ai lui Dumnezeu să-i facă pe oameni»”.
Tâlcuind pericopa evanghelică a duminicii, „Învierea fiului văduvei din Nain”, Înaltpreasfinția Sa a subliniat că „prin învierea fiului văduvei din Nain, Mântuitorul Hristos a arătat valoarea legăturilor dintre membrii familiei și prețuirea cuvenită familiei, ca laborator al iubirii. Iubirea cultivată în familie se naște spre veșnicie și îi înveșnicește pe membrii acesteia. Îndemnul Mântuitorului, «Tinere, ție îți zic: scoală-te!», este un îndemn pentru fiecare dintre noi spre a ne scula din amorțirea păcatului și de a viețui întru Hristos. În zilele acestea, avem nevoie mai mult decât oricând de rugăciunea mamelor pentru copii, de rugăciunea părinților spre buna creștere a copiilor, care, așa cum spunem într-o rugăciune, întărește temelia casei copiilor”. Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, de la Mănăstirea Dintr-un Lemn, este una dintre cele mai cinstite icoane din țară, atât pentru vechimea și măiestria cu care este lucrată, cât mai ales pentru nenumăratele minuni săvârșite înaintea ei. Icoana Maicii Domnului impresionează și prin dimensiunile sale ample: 1,50 metri înălțime și 1,10 metri lățime, fiind așezată în biserica de piatră a mănăstirii, în partea stângă, în locul icoanei împărătești a Maicii Domnului, pe catapeteasmă.
Deși nu este cunoscut autorul acestei icoane, potrivit legendei, aceasta a fost găsită în trunchiul unui stejar mare secular, aflat în apropierea mănăstirii. Icoana împărătească a Maicii Domnului cu Pruncul are două fețe, pe spatele ei, pe același lemn, fiind zugrăvită scena cu „Judecata de Apoi”.