„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Concursul interdisciplinar „Cultură și civilizație în România”, la Râmnic
Sala „Iosif Episcopul” a Casei „Sfântul Ierarh Calinic” din cadrul Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului a găzduit sâmbătă, 13 mai, festivitatea de deschidere a Concursului național interdisciplinar „Cultură și civilizație în România”, eveniment la care participă elevi și profesori din 30 de județe ale țării, informează arhiepiscopiaramnicului.ro. Este o competiţie cu caracter interdisciplinar ce se adresează elevilor din ciclul liceal. Cele trei secţiuni ale concursului sunt: Studiu privind particularităţi etnografice/etnologice şi lingvistice locale, Studiu privind mentalităţi culturale şi cercetare sociologică, Monografii istorice locale. În deschiderea evenimentului, Corul Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea a intonat Imnul de stat al României și a interpretat o serie de cântări închinate praznicului Învierii Domnului și din repertoriul cultural vâlcean. Momentul cultural a fost continuat de către elevii Liceului de Arte „Victor Giuleanu”. Prof. Andra Bică, inspector școlar general în cadrul ISJ Vâlcea, în alocuțiunea adresată celor prezenți, a precizat: „Îmi face o deosebită plăcere să urez bun venit în județul nostru distinșilor membri ai Comisiei naționale, celor 120 de elevi și profesori participanți la acest important eveniment. Cu deosebită gratitudine îi mulțumesc IPS Părinte Varsanufie pentru binecuvântarea dată ca acest concurs să se desfășoare la Arhiepiscopia Râmnicului, inima județului Vâlcea. Mulțumesc reprezentanților Ministerului Educației Naționale pentru onoarea de a putea organiza acest deosebit eveniment cultural și educațional. Sper că ne vom ridica la înălțimea așteptărilor și că, din nou, performanța va înnobila județul nostru”.
La festivitatea de deschidere au fost prezenți Aurora Gherghina, subprefectul județului Vâlcea, Alin-Cătălin Păunescu, director general MEN, Mina Maria Rusu, inspector general MEN la disciplina Limba și literatura română, Vasile Timiș, inspector general MEN la disciplina Religie, Eugen Stoica, inspector general MEN la disciplina Socio-umane, Doru Dumitrescu, inspector general MEN la disciplina Istorie, Magdalena Andreescu, șef birou la Muzeul Național al Țăranului Român, președintele comisiei, Elena Lupșa de la Colegiul Național „Decebal”-Deva, județul Hunedoara, părintele Cristian Bănuță, consilier la Sectorul învățământ și activități cu tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, inspectori din cadrul ISJ Vâlcea, reprezentanți ai Asociației Părinți pentru Ora de Religie și Asociației Tinerilor Ortodocși „Sfântul Valentin”, profesori și oameni de cultură din județul Vâlcea. Concursul a avut loc pe parcursul a două zile, iar astăzi este programată festivitatea de premiere.