În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Concursul naţional „Cultură şi spiritualitate românească”
Arhiepiscopia Râmnicului a găzduit săptămâna aceasta mai multe activităţi educative şi catehetice. Cea mai importantă dintre ele a fost faza naţională a Concursului interdisciplinar „Cultură şi spiritualitate românească”, organizată în perioada 22-25 mai, în municipiul Râmnicu Vâlcea.
Festivitatea de deschidere a avut loc miercuri, 22 mai, fiind precedată de o slujbă de binecuvântare, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnic. La eveniment au luat parte reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, ai Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, membrii Comisiei Centrale, cadre didactice și elevi. Cu acest prilej, Arhiepiscopul Râmnicului le-a adresat oaspeților un cuvânt de învățătură în care a subliniat ideea că „întreaga literatură patristică prezintă cuvintele ca fiind o lucrare comunitară, de comuniune, de împărtășire, de unde și responsabilitatea noastră față de cuvânt. El ne pregătește spre deplina noastră împărtășire de Hristos-Cuvântul, dar Acesta din urmă este și singurul Care ne descoperă adevăratul înțeles al cuvintelor. Fără îndoială că lucrul acesta ne lămurește și relația dintre cult și cultură”.
Festivitatea a continuat în sala mare a Colegiului Național „Alexandru Lahovari”, cu un program artistic oferit de elevii vâlceni și alocuțiunile oficialităților. Proiectul este desfăşurat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea şi este finanţat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Printre obiectivele sale fundamentale se află: promovarea interdisciplinarităţii, valorizarea elevilor din învăţământul gimnazial care pot să identifice arhetipul literar de inspiraţie sacră pe baza propriilor lecturi despre valorile morale şi spirituale româneşti. Concursul îi ajută pe elevi să conştientizeze ideea de specific naţional dimpreună cu valorile internaţionale.
Activitate catehetică la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Călimănești
Miercuri, 22 mai, pr. Nicolae Laurențiu Ceaușu, protoiereu al Protopopiatului Călimăneşti, s-a întâlnit la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Călimănești cu elevii Liceului Tehnologic de Turism care se pregătesc pentru examene. Au fost rostite cu acest prilej rugăciuni pentru luminarea minții și de binecuvântare pentru elevi, iar la final le-a adresat un cuvânt de învățătură în care a precizat că „valorile religioase și culturale dobândite în școală îi însoțesc pe tineri toată viața, pentru că acestea au fost așezate ca zestre spirituală a conlucrării dintre Familie, Biserică, Școală și comunitate, învăţându-i să cultive bunătatea şi omenia, iubirea de Dumnezeu şi de semeni, recunoştinţa faţă de generaţiile trecute şi responsabilitatea faţă de prezent şi de viitor. Valorile oferite de educaţia religioasă sunt reper spiritual esențial şi liant existențial între toate cunoştinţele dobândite prin studiul celorlalte discipline școlare”.
Cateheză despre Sfinţii Împăraţi, în Parohia Horezu I
Marți, 21 mai, de praznicul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, pr. Mihai Cârțan, protoiereu al Protopopiatului Horezu, a desfășurat la centrul catehetic al Parohiei Horezu I o nouă activitate catehetică la care au participat elevi și preșcolari de la instituțiile de învățământ din apropierea bisericii. Părintele protoiereu le-a vorbit copiilor despre cinstirea Sfinților Împărați Constantin și Elena, care „L-au propovăduit pe Hristos în alt mod, nu atât prin cuvinte, cât L-au propovăduit mai ales prin fapte, prin pilda vieţii lor, prin fapte bune pe care le-au făcut şi prin întoarcerea popoarelor la credinţa cea adevărată, la Dumnezeu, făcând ca mii de suflete să fie încorporate la Trupul tainic al Mântuitorului Hristos, care este Biserica. Sfântul Constantin era fiul lui Constant, dar şi al Sfintei Elena, soţie aleasă şi mamă desăvârşită. El a primit din fragedă copilărie o educaţie deosebită, în spirit creştin, care i-a sădit în suflet iubirea de Dumnezeu şi de oameni, atât de necesare, mai ales în acele vremuri tulburi şi nestatornice. Sfânta Elena a rupt lumină din lumina sufletului ei de mamă creştină şi a dăruit-o fiului ei Constantin ca să crească vlăstar vrednic, ramură de finic în casa lui Dumnezeu. De aceea n-a fost încununat numai marele Constantin, căruia i s-a arătat pe cer semnul biruitor al Sfintei Cruci şi Hristos Însuşi, ci şi Sfânta sa mamă, care cu grijă sfântă l-a pregătit, l-a ajutat să-şi împlinească misiunea sa faţă de Dumnezeu în lume”.
În buna desfășurare a activității s-au implicat Cristian Popescu, membru în Adunarea eparhială, și studentul teolog Mihai Cârțan.
Proiectul „Vino lângă Dumnezeu”
În data de 22 mai, Departamentul de misiune pentru rromi din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, în parteneriat cu Parohia Ostroveni din Râmnicu-Vâlcea, a organizat o acţiune prin care au fost dăruite haine, încălțăminte și alimente, donate de către enoriașii parohiei, familiilor de rromi din comunitatea Colonie Nuci, Râmnicu Vâlcea. „Problemele în familie și lipsurile materiale sunt printre cele mai frecvente cauze ale abandonului școlar în rândul copiilor și adolescenților, aspecte care conduc ulterior la imposibilitatea integrării sociale sau pe piața muncii. Sărăcia acționează pe două planuri: fie copiii nu se pot prezenta la școală din cauza neputinței părinților de a le cumpăra haine și rechizite, fie sunt nevoiți să contribuie la întreținerea familiei, ceea ce nu le mai permite să aloce timp învățăturii. Ne propunem în cadrul întâlnirilor noastre să determinăm înțelegerea corectă a nevoii de învățătură în rândul tinerilor, încercând totodată să oferim sprijin material familiilor”, a spus pr. Nicolae Dorin Buda, coordonatorul Departamentului eparhial pentru catehizarea rromilor.