„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Conferinţă despre Patriarhul Tihon al Rusiei
Conferinţa „Patriarhul Tihon şi Biserica Ortodoxă Rusă în timpul revoluţiei bolşevice”, susţinută de conf. univ. dr. Scott Mark Kenworthy, a avut loc luni, 3 iunie, în Aula „Mitropolit Nestor Vornicescu” a Facultăţii de Teologie din Craiova. Evenimentul a fost moderat de diac. lect. univ. dr. Mihai Ciurea, în prezenţa cadrelor didactice şi a studenţilor teologi.
La începutul acestei săptămâni, luni, 3 iunie, Facultatea de Teologie din Craiova a găzduit o nouă activitate academică, organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Evenimentul a fost legat de vizita profesorului american Scott Mark Kenworthy, conf. univ. dr. la Universitatea Miami, din Ohio, USA, care a vorbit despre „Patriarhul Tihon şi Biserica Ortodoxă Rusă în timpul revoluţiei bolşevice”.
În deschiderea conferinţei, profesorul american a fost prezentat publicului de pr. lect. dr. Ion Reşceanu, care a amintit în acest sens principalele sale preocupări academice. „Domnul Scott Mark Kenworthy este profesor de religii comparate la Universitatea Miami din Ohio, USA. Principalele sale direcţii de cercetare sunt în special legate de lucrarea Bisericii Ortodoxe Ruse în perioada bolşevică. De asemenea, profesorul Kenworthy a scris şi despre marele savant român Mircea Eliade, în speţă despre perioada în care a fost profesor la Chicago”, a spus pr. lect. dr. Ion Reşceanu, directorul Departamentului de Teologie.
După ce a prezentat pe larg schiţa biografică a marelui Patriarh al Bisericii Ruse, Sfântul Tihon, profesorul american a evidenţiat câteva coordonate în legătură cu raportul şi rolul pe care l-a avut acesta în perioada începutului dominaţiei bolşevice. „Calea de mijloc pe care Patriarhul Tihon al Rusiei a încercat să o urmeze a presupus atât criticarea fermă a bolşevicilor pentru abuzurile lor împotriva drepturilor omului, precum şi încercarea de a menţine neutralitatea politică a Bisericii şi refuzul de a sprijini în mod clar vreuna dintre părţile implicate în războiul civil. Când a devenit clar că bolşevicii au câştigat războiul civil, că nu vor dispărea şi că violenţa terorii roşii nu s-a sfârşit, strategia lui Tihon s-a schimbat. Această schimbare de strategie a fost motivată în primul rând de dorinţa sa de a menţine integritatea în faţa pericolului reprezentat de renovaţionişti. Cu excepţia acestora, toate celelalte forme facţiuni din Biserica Rusă l-au venerat pe Tihon, considerându-l drept un apărător al credinţei. Totuşi, el a lăsat o moştenire complicată pe care aceste diverse facţiuni au încercat să o folosească în scopuri proprii, unii în respingerea absolută a Guvernului sovietic şi a oricărui compromis cu acesta, alţii în căutarea unei căi de coexistenţă cu Guvernul sovietic. Consecinţele acestor diviziuni aveau să afecteze evoluţia Ortodoxiei ruse pentru tot restul secolului XX”, a încheiat profesorul Scott Mark Kenworthy.
La finalul conferinţei, profesorul american a răspuns întrebărilor publicului.