„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Conferinţă preoţească în Protopopiatul Băileşti
Cea de-a IV-a conferinţă pastoral-misionară de toamnă din Arhiepiscopia Craiovei a reunit luni, 9 octombrie, preoţii din Protoieria Băileşti, judeţul Dolj, sub egida „Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”.
După conferinţele de săptămâna trecută, la care au participat preoţii din protoieriile Craiova Sud, Craiova Nord, Târgu Jiu Sud şi Târgu Jiu Nord, a fost rândul preoţilor din Protoieria Băileşti să participe la conferinţa dedicată Patriarhului Justinian şi mărturisitorilor credinţei ortodoxe din timpul regimului comunist. Întrunirea, precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, a avut loc în sala de festivităţi a Protoieriei din Băileşti şi a fost prezidată de către IPS Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.
În deschidere, pr. Ioan Preduş-Mic de la Parohia Lipovu a prezentat referatul de fond, evidenţiind modelul de mare păstor de suflete al Patriarhului Justinian şi modelele de credinţă jertfelnică ale slujitorilor Sfântului Altar care au suferit în temniţele comuniste. Au urmat discuţii şi completări pe marginea materialului prezentat, iar la final, Mitropolitul Olteniei a sintetizat concluziile reieşite în urma prezentării referatului şi a dezbaterilor. „Patriarhul Justinian, oltean de-al nostru, născut şi format ca om şi ca păstor de suflete pe aceste meleaguri, a ştiut să îmbine foarte bine lucrarea practică a mâinilor cu cea a minţii, a înţelepciunii. A ştiut să treacă Biserica, precum o corabie, prin vremuri vitrege, lăsându-ne moştenire o Biserică puternică, precum şi resursele intelectuale şi materiale necesare spre a o duce mai departe. Patriarhul Justinian poate fi considerat salvatorul Bisericii în acele timpuri şi de aceea responsabilitatea noastră este mare, pentru că trebuie să păstrăm această moştenire şi să clădim viitorul Bisericii. A fost un preot adevărat, un ierarh cu activitate bogată în zona filantropică, misionară, pastorală şi administarativ-bisericească, încât l-am putea compara cu alţi mari sfinţi ierarhi, precum Sfântul Vasile cel Mare. De aceea, urmând învăţătura Sfântului Apostol Pavel, trebuie să căutăm modele în înaintaşii noştri, pe care să-i cinstim cum se cuvine”, a precizat IPS Părinte Irineu.