„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Conferinţe duhovniceşti pentru tineri, la Târgu Jiu
În această săptămână, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi, filiala Târgu Jiu, a organizat mai multe conferinţe duhovniceşti, aşezate sub genericul „Serile filocalice”. Toate întâlnirile au fost găzduite de Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din municipiu. Astfel, prima întâlnire a debutat luni, 7 decembrie, cu prelegerea pr. lect. dr. Ion Sorin Bora. Marţi, în cea de a doua seară de întâlniri duhovniceşti, a conferenţiat pr. lect. dr. Ion Reşceanu, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova.
Miercuri, 9 decembrie, invitatul studenţilor gorjeni a fost arhimandritul Ioachim Pârvulescu, starețul Mănăstirii Lainici. În prelegerea susţinută, arhim. Ioachim a pornit de la premisa că „în postul marilor sărbători, tradiția ne îndeamnă să putem cuvânta întru slava Mântuitorului Iisus Hristos. Și pentru că Dumnezeu a creat mai întâi partea spirituală a omului, acesta este «coroana» creației Lui Dumnezeu, iar după căderea din Rai a lui Adam, Mântuitorul Hristos a desăvârșit marea Taină a întrupării Fiului Lui Dumnezeu. Acesta depășește logica omenească și ni Se înfățișează nouă în cele trei ipostasuri: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. De aceea, e bine ca tinerii să-și identifice vocația și să înțeleagă faptul că rugăciunea este o relație personală cu Dumnezeu, iar în rugăciune, cuvântul se arată ca o «ființă vie», cum spunea Părintele Arsenie Boca”, a conchis părintele stareţ. De asemenea, arhim. Ioachim Pârvulescu a explicat că „în viața cea de toate zilele e bine să păstrăm autocontrolul și măsura cuvintelor noastre. Să păstrăm vie această nevoie firească și legitimă de a comunica mereu cu Dumnezeu”. La final, tinerii din sală au adresat întrebări invitatului.