„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Conferinţe preoţeşti în judeţul Gorj
Preoţii din judeţul Gorj s-au reunit săptămâna aceasta în cadrul conferinţelor pastoral-misionare de primăvară-vară. Ultima întâlnire a avut loc joi, 2 iunie, în Protopopiatul Târgu Cărbuneşti. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a sfinţit noul sediu al protopopiatului.
Preoţii gorjeni din protoieriile Târgu Jiu Sud şi Târgu Jiu Nord s-au întrunit marţi, 31 mai, în sala de festivităţi a conacului „Cornea Brăiloiu” din Târgu Jiu. În cadrul întâlnirii a fost prezentată tema Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului ortodox. Conferinţa a început cu Sfânta Liturghie, săvârşită la Biserica `Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Vădeni, Protoieria Târgu Jiu Nord. După slujbă, preoţii gorjeni s-au reunit în sala de festivităţi a conacului „Cornea Brăiloiu” pentru a asculta prelegerea susţinută de pr. Andrei Babolea, de la Parohia Brăneşti, Protoieria Târgu Jiu Sud. Au urmat dezbateri şi răspunsuri la întrebările venite din sală şi concluziile prezentate de IPS Părinte Mitropolit Irineu.
Pastoraţia tinerilor, „o chemare, o vocaţie imperativă”
Joi, 2 iunie, a fost rândul preoţilor gorjeni din Protoieria Târgu Cărbuneşti să se întrunească, sub preşedinţia Mitropolitului Olteniei. Prelegerea despre activităţile pastoral-misionare în rândul tineretului ortodox a fost susţinută de pr. Ştefan Vătafu, de la Parohia Blatniţa. Manifestarea a fost precedată de o slujbă de binecuvântare a noului sediu al Protoieriei Târgu Cărbuneşti, care a găzduit întrunirea. În cuvântul rostit cu acest prilej, IPS Părinte Irineu a reiterat importanţa şi necesitatea pastoraţiei în rândul tinerilor, subliniind faptul că preotul trebuie să fie un adevărat părinte pentru credincioşii pe care îi păstoreşte. `Implicarea în educarea moral-religioasă a tinerilor este nu numai un ideal, ci trebuie să fie o chemare, o vocaţie imperativă, căci ei sunt parohienii noştri de mâine şi cum îi educăm, aşa îi vom avea. Este necesar ca tânărul să aibă o relaţie strânsă atât cu familia din care provine, cât şi cu marea familie care este Biserica. Lipsa legăturii cu Biserica are consecinţe negative, diminuează şi relaţiile de familie, relaţiile dintre părinţi şi copii, deoarece se pierde din intensitatea afectivă a legăturii ce trebuie să unească membrii unei familii. Relaţia cu Biserica trebuie să fie fundamentată pe învăţăturile Sfintei Scripturi, trebuie să aibă la bază virtuţile creştine propovăduite de Sfinții Părinţi, în primul rând dragostea, dar şi altele, precum responsabilitatea şi generozitatea. Pentru că nu avem nevoie de oameni egoişti, de oameni individualişti, pentru că din credinţă, dragoste şi generozitate se naşte sfinţenia. În acest context, preotul trebuie să fie un adevărat părinte nu numai pentru copiii săi, ci pentru toţi copiii şi tinerii din parohia sa”, a spus IPS Irineu.
Ultimele conferinţe pastoral-misionare din Arhiepiscopia Craiovei vor avea loc luni, 6 iunie, cu preoţii din Protoieria Craiova Sud şi marți, 7 iunie, cu preoţii din Protoieria Băileşti, judeţul Dolj.