„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Consfătuire a profesorilor de religie din Gorj
Profesorii de religie din Arhiepiscopia Craiovei au participat la sfârşitul săptămânii trecute la o consfătuire, la eveniment fiind prezent și Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Evenimentul a avut loc în Amfiteatrul Colegiului Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, unde a participat și prof. Ion Ișfan, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Gorj.
Pe ordinea de zi au fost următoarele puncte: asigurarea aplicării corecte a noilor programe de gimnaziu pentru religie și instruirea cu privire la aplicarea noilor programe de religie pentru clasa a VI-a, diagnoza procesului educațional la disciplina religie în anul școlar 2017-2018 pentru județul Gorj, priorități ale educației pentru anul școlar 2018-2019, cadrul normativ privind organizarea procesului de învățământ în anul școlar 2018-2019, modificarea/adaptarea/elaborarea de regulamente specifice și precizări privind olimpiadele și concursurile școlare în anul școlar 2018-2019.
La finele activităţii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu a vorbit profesorilor de religie gorjeni despre importanța actului educativ și despre darul de a fi profesor, ca ales al lui Dumnezeu. A fi profesor nu este o meserie, ci o vocație, iar pentru creștini întotdeauna vocația este în legătură cu o anume misiune. Misiunea profesorului este aceea de a forma, de a educa și de a crește în cunoaștere și credință elevul încredințat lui. „Profesorul este acela care permanent zidește elevul și permanent se preocupă de creșterea lui. Vă rugăm să nu tratați copiii ca pe simple obiecte. Fiecare copil este o entitate care are o valoare și nu o valoare profesională, ci o valoare veșnică. Noi am învățat că întotdeauna omul este creat după chipul lui Dumnezeu, ceea ce înseamnă că atunci când ne raportăm la copilul sau la elevul din clasă, ne raportăm ca la o icoană a lui Dumnezeu”. Totodată, IPS Părinte Irineu a vorbit despre analogia profesorului cu un pictor, care are ca sarcină de lucru să picteze frumosul și binele. „Ceea ce dumneavoastră prezentați în învățătura predată sunt culorile sufletului frumos. Pictați copiii aceștia în culorile credinței noastre. Dacă îi veți picta, ei vor fi suflete frumoase. Vor avea nevoie de această învățătură și acum, când conștientizează mai mult sau mai puțin, dar negreșit vor avea nevoie de ea când vor ajunge mai mari. Pictați aceste tablouri sfinte cu culorile credinței, ale dragostei și ale nădejdii”.
La finalul întâlnirii, pr. prof. Neofit Stănciulescu, inspector de specialitate pentru religie ortodoxă în cadrul ISJ Gorj, a ținut să mulțumească Părintelui Mitropolit Irineu pentru cuvântul de învățătură și pentru purtarea de grijă pe care o manifestă mereu pentru profesorii de religie ortodoxă.