„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Craiovenii o cinstesc astăzi pe Sfânta Tatiana
Sfânta Muceniţă Tatiana diaconiţa este sărbătorită în fiecare an la 12 ianuarie cu multă evlavie şi bucurie duhovnicească la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, care adăposteşte cinstitul cap al Sfintei Muceniţe. Şi anul acesta sfântul locaş din Cetatea Băniei va îmbrăca haine de sărbătoare pentru a întâmpina aşa cum se cuvine praznicul unuia dintre sfinţii săi ocrotitori, al celei care a preferat mucenicia întru Hristos refuzând să se închine idolilor.
După cum ne-a precizat eclesiarhul Catedralei Mitropolitane, părintele protosinghel Vladimir Dărângă, momentele liturgice dedicate evenimentului au debutat miercuri, 11 ianuarie, la orele serii, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, după care moaştele Sfintei Tatiana au fost purtate în procesiune în jurul catedralei. Astăzi, 12 ianuarie, în zi de prăznuire, Sfânta Liturghie este săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în timp ce răspunsurile la strană sunt date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, dirijat de prof. Victor Şapcă.
Moaştele Sfintei Tatiana au fost aduse de la Constantinopol în ţara noastră după anul 1453, de către boierii Craioveşti. Ele au fost aşezate iniţial la Mănăstirea Bistriţa, din judeţul Vâlcea. De aici au fost mutate de către Sfântul Voievod Neagoe Basarab la Biserica Domnească din Curtea de Argeş. După reorganizarea Mitropoliei Olteniei, la începutul anilor ‘50, capul Sfintei a fost adus la Catedrala Mitropolitană din Craiova, unde se găseşte şi astăzi spre cinstire şi închinare, alături de moaştele Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah şi ale Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului.