„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Credincioşii olteni, sub binecuvântarea Sfintei Cruci
Sute de credincioşi au venit la rugăciune în bisericile şi mănăstirile oltene pentru a aduce cinstire Sfintei Cruci. Cele două sărbători închinate Altarului de Jertfă a Mântuitorului Hristos, de sâmbătă şi duminică, 14 şi 15 septembrie, au o semnificaţie deosebită pentru calendarul nostru ortodox, exemplificată în cuvintele de învăţătură duhovnicească ale ierarhilor olteni.
În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, la 15 septembrie 2019, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a sfințit biserica închinată „Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în Parohia Turburea, din Protoieria Târgu Cărbunești.
În cuvântul de binecuvântare duhovnicească, Părintele Mitropolit și-a adus aminte de momentul punerii pietrei de temelie a acestui locaș și de dorința credincioșilor din această parte a localității Turburea de a avea loc de închinare permanent. De asemenea, a remarcat că ridicarea bisericii s-a făcut într-un timp relativ scurt, ceea ce întărește credința că Dumnezeu ne ajută atunci când avem intenții și gânduri sănătoase. În ceea ce privește centralitatea unei biserici în mijlocul unei comunități, IPS Irineu a vorbit despre cât de importantă este biserica în viața unui om, începând de la primirea botezului, la evenimentul nunții, la săvârșirea Sfintei Liturghii, dar și la momentul trecerii la cele veșnice, când primim ultima binecuvântare înainte de a fi așezați în cimitir: „Biserica, în viața noastră, este inima noastră. Așa cum pentru trupul nostru avem nevoie de inimă pentru a trimite sânge în toate mădularele noastre și fără de inimă nimeni nu poate trăi, așa nici noi nu putem trăi fără de Biserică. Biserica este aceea care pulsează sfințenia în toți credincioșii ei. Biserica este mama care poartă de grijă totdeauna de fiecare în parte ca toți să se bucure atunci când ea îi primește în sfânt locașul său”.
Referitor la pericopa evanghelică, intitulată „Luarea Crucii și urmarea lui Hristos”, Mitropolitul Olteniei a îndemnat să ascultăm cuvântul Evangheliei și să mergem după Mântuitorul Iisus Hristos, Cel care este Calea, Adevărul și Viața. „În lumea aceasta avem posibilitatea, prin libertatea noastră, să mergem după Dumnezeu sau să nu mergem după Dumnezeu.
Cel care alege să nu meargă după Dumnezeu riscă viața însăși, pierde totul. În libertate, omul poate să aleagă orice, dar, dacă a ales răul, el este responsabil atât în lumea aceasta, cât și în viața veșnică”, a spus IPS Irineu.
La final, în semn de prețuire pentru implicarea ridicării sfântului locaș, domnul Ion Bârcă, primarul comunei Turburea, a primit o gramată de mulțumire. De asemenea, s-a dat gramată de mulțumire și pentru Consiliul Local al Primăriei Turburea.
Biserica parohiei doljene Bădoşi, resfinţită
Sâmbătă, 14 septembrie, IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba de resfințire a bisericii cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Înălțarea Sfintei Cruci”, urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în Parohia Bădoși, din Protoieria Craiova Sud. Pentru lucrările de înfrumusețare ale locașului, preotul Gheorghe Popescu a fost ridicat la rangul de iconom.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit mai întâi despre tradiția din perioada primară și continuată în unele zone ca sărbătoarea „Înălțarea Sfintei Cruci” să fie precedată de post, început imediat după praznicul „Nașterea Maicii Domnului”. Mai mult, în ajunul praznicului, preotul mergea pe la casele oamenilor cu Sfânta Cruce, vestind prăznuirea prin cântarea troparului: „Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta, biruință binecredincioșilor creștini asupra celor potrivnici dăruiește și cu Crucea Ta păzește pe poporul Tău”. Apoi, Înaltpreasfinția Sa a menționat că moartea pe cruce era considerată cea mai dureroasă moarte de care cineva putea avea parte. Era o procedură folosită doar pentru cazurile grave. În mod simbolic, Sfânta Cruce a fost profețită în Vechiul Testament pentru a deveni semn biruitor asupra vrăjmașilor văzuți și nevăzuți. În Noul Testament, ea este pomul vieții pe care S-a răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. „Sfânta Cruce este izbăvitoare de moarte, este arma noastră împotriva celui rău, dăruită de Hristos celor care vor crede în El. Ea este cu adevărat semnul biruinței pentru că poartă pe ea permanent pe Mântuitorul Hristos. Noi nu despărțim Crucea de Mântuitorul Iisus Hristos”. Îndemnul Părintelui Mitropolit Irineu a fost acela de a ne asuma crucea vieții noastre cu credința în învierea Mântuitorului Hristos, Cel care este permanent lângă greutățile vieții noastre: „Noi suntem însemnați cu Sfânta Cruce de la momentul botezului și o purtăm în viața noastră. Fiecare dintre noi, de la naștere avem crucea noastră. Fiecare are crucea sa de dus. Dar nu suntem niciodată singuri cu crucea noastră, indiferent cât ar fi suferințele de mari. Mântuitorul Hristos este cu noi pentru că, așa cum am spus, crucea nu se desparte de Hristos Mântuitorul, iar Mântuitorul Hristos nu se dă jos de pe cruce până la sfârșitul veacurilor.”
Bucurii sfinte la Bârseşti şi Budeştii de Vâlcea
În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit slujba de resfințire a Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Bârsești, comuna Mihăești, Protoieria Râmnicu Vâlcea, apoi a săvârșit Sfânta Liturghie. La final, IPS Varsanufie a mulțumit tuturor celor care au sprijinit lucrarea părintelui paroh de a restaura biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”.
În ziua praznicului „Înălțarea Sfintei Cruci”, IPS Părinte Varsanufie a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfânta Maria Egipteanca” din localitatea Budești, județul Vâlcea.
În cuvântul de învățătură, rostit după citirea Sfintei Evanghelii, chiriarhul Râmnicului a amintit faptul că „în Vechiul Testament, Sfânta Cruce era considerată un obiect de tortură, iar cei care mureau în acest fel erau considerați blestemați, însă Mântuitorul Hristos a murit de bunăvoie pe cruce pentru a împăca neamul omenesc cu Dumnezeu și pentru a oferi omului nu numai posibilitatea de a-i fi iertate păcatele, ci și de a locui împreună cu Dumnezeu în Împărăția Sa cea cerească și veșnică. Sfânta Cruce a fost preînchipuită de lemnul Pomului vieții din Eden, pentru că și Sfânta Cruce este Lemnul de Viață Dătătoare. De asemenea, Sfânta Cruce a fost simbolizată de corabia lui Noe, în care au fost salvate viețuitoarele pământului în timpul potopului. La fel, toiagul lui Moise preînchipuie lemnul pe care S-a răstignit Domnul Hristos, toiag care a despărțit apele Mării Roșii și pe care s-a înălțat șarpele în pustie, fiindcă cei care erau mușcați de șerpi veninoși se vindecau numai prin vederea toiagului. Sfântul Apostol Pavel ne spune că Sfânta Cruce este mântuitoare pentru cei care cred, iar pentru cei care nu cred Sfânta Cruce este nebunie. Sfânta Cruce aduce multă mângâiere, fiind toiag de sprijin și armă împotriva diavolilor. În afară de crucea materială, văzută, pe care S-a răstignit Domnul nostru Iisus Hristos, crucea care este așezată pe turlele bisericilor, la capul celor care au trecut din viața aceasta la cea veșnică, importantă în viața creștină este și crucea spirituală. Aceasta din urmă este o cruce a suferințelor şi, dacă o răbdăm, Dumnezeu va dărui multă mângâiere, așa cum se întâmplă și în natură, când după nori, apare soarele”, a spus chiriarhul Râmnicului.