„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Cursurile clericale de la Tismana, la final
Cursurile clericale pentru definitivat şi gradul II în preoţie, organizate la Mănăstirea Tismana, au ajuns săptămâna aceasta la final. Momentul de încheiere a fost marcat prin tradiţionalul concert de muzică bisericească pregătit de cursanţi, sub coordonarea părinţilor profesori. La eveniment au luat parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, şi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.
Arhiepiscopia Craiovei, împreună cu Facultatea de Teologie din Craiova, a organizat anul aceasta o nouă sesiune de cursuri, în vederea obţinerii gradelor clericale de definitivat şi gradul II în preoţie. Astfel, în perioada 27 august – 5 septembrie, peste 80 de preoţi din cele patru eparhii ale Mitropoliei Olteniei (Arhiepiscopia Craiovei, Arhiepiscopia Râmnicului, Episcopia Severinului şi Strehaiei şi Episcopia Slatinei şi Romanaţilor) au participat la un program intensiv de cursuri, completat de activităţi liturgice şi practice, în cadrul hostelului Tismana, aflat în apropierea ctitoriei Sfântului Nicodim. Programul de predare şi studiu s-a încheiat săptămâna aceasta, miercuri, 5 septembrie, prin evaluarea orală şi scrisă a candidaţilor.
Concert de muzică bisericească şi pricesne
Ca în fiecare an, în mijlocul preoţilor cursanţi au poposit arhiereii olteni, care au asistat la tradiţionala serbare pregătită de aceştia alături de părinţii profesori. Evenimentul a avut loc marţi, 4 septembrie, în sala de festivităţi a hostelului. Din programul întâlnirii au făcut parte: un minirecital de muzică psaltică şi bizantină, pricesne şi poezie religioasă. Alături de IPS Părinte Mitropolit Irineu, IPS Părinte Varsanufie şi PS Părinte Nicodim, au luat parte mai mulţi părinţi consilieri de la Craiova, precum şi protoiereii celor cinci protopopiate din Arhiepiscopia Craiovei.
„Principala direcţie a acestor cursuri este virtutea credinţei”
La final, IPS Părinte Mitropolit Irineu a adresat părinţilor participanţi la cursurile clericale un cuvânt de binecuvântare, în care a subliniat valoarea credinţei ortodoxe, ca resort şi realitate a vieţii şi slujirii pastorale. „De fiecare dată trăim aceste momente binecuvântate când preoţii noştri sunt reuniţi în asemenea conferinţe şi cursuri pentru îmbunătăţirea cunoştinţelor şi dobândirea unei experienţe prin comuniune şi comunicare, pe aceste meleaguri alese de Sfântul Nicodim, aici, la Tismana. Un loc binecuvântat, care ne îmbogăţeşte întotdeauna de darul Sfântului Duh. Sfântul Nicodim şi sfinţii care s-au nevoit aici au lăsat urme veşnice ale prezenţei lui Dumnezeu în aceste locuri, ceea ce face ca noi şi generaţiile următoare să ne îmbogăţim din această binecuvântare sfântă. Cursurile îşi au rostul lor, mai ales că se încadrează în viaţa şi slujirea noastră pastorală. Ele au fost începute sub vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina. Preafericirea sa a avut în grijă să organizeze astfel de întâlniri pentru preoţi, ca slujitorii Sfintelor Altare să aibă posibilitatea să comunice experienţa pastorală unii altora, să dobândească cunoştinţe pentru viitorul lor şi pentru mai binele parohiilor şi credincioşilor pe care îi păstoreau. Principala direcţie a acestor cursuri este virtutea credinţei. Credinţa este darul lui Dumnezeu, este prezenţa Lui în sufletele, inimile şi raţiunea noastră. Credinţa îmbogăţeşte viaţa noastră şi ne oferă identitate, arătând astfel că suntem zidiţi după chipul lui Dumnezeu şi că mergem permanent spre asemănarea cu El. Credinţa este temelia pe care ne zidim sufletele, întărindu-ne în iubire şi aspirând spre Împărăţia Cerurilor prin nădejde sfântă. Aşadar, preotul este acela care poartă acest dar al credinţei într-o cupă de aur a Bisericii şi o împărtăşeşte, înmulţind Cuvântul Sfânt în inimile credincioşilor. Prin urmare, a fi credincios în adevăratul sens al cuvântului înseamnă a merge, potrivit învăţăturii Mântuitorului Iisus Hristos, ca un ceasornic care arată ora exactă. Prin credinţă noi învăţăm cum trebuie să slujim, cum trebuie să fim în ascultare faţă de cuvintele Mântuitorului şi faţă de toţi cei care sunt în Biserică, în dragoste desăvârşită faţă de Dumnezeu”, a spus IPS Părinte Irineu.
La eveniment a luat parte şi prof. Ion Işfan, inspector şcolar general pentru judeţul Gorj.