„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Puneți în urechile voastre cuvintele acestea: Fiul Omului va fi dat în mâinile oamenilor. Iar ei nu înțelegeau cuvântul acesta, căci era ascuns pentru ei, ca să nu-l
Daruri de Mărţişor pentru cei aflaţi în nevoie
Luna lui Mărţişor a fost întâmpinată în această săptămână prin două activităţi filantropice de rezonanţă, organizate în Cetatea Băniei. Prima dintre ele a avut loc în Sala de festivităţi a Centrului pentru per- soane vârstnice „Renașterea”, având ca protagonişti copiii de la Centrul misionar- educativ al Parohiei Oota din Craiova. Cea de-a doua activitate închinată Mărţişorului a fost organizată de Fundaţia „Cuvântul care Zideşte”, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei.
Centrul misionar-educativ al Parohiei Oota-Craiova, în parteneriat cu Asociația ACCES Oltenia, a organizat duminică seara, în sala de festivități a Centrului pentru persoane vârstnice „Renașterea”, a doua ediție a concertului caritabil „Ghiocelul mamei”. Participanții au avut posibilitatea să achiziționeze mărțișoare și ornamente florale realizate de copii în cadrul orelor petrecute la Centrul misionar-educativ al parohiei. Fondurile obținute vor fi direcţionate spre susținerea tratamentului lui Mihai, un băiețel de 10 ani din Craiova, diagnosticat cu o formă rară de imunodeficiență, sindromul Hiper IgM (deficit de CD 40 ligand). Alături de copiii din cadrul Centrului misionar al Parohiei Oota, voluntarii ACCES au prezentat invitaților un buchet de cântece dedicate mamei. Momentul a fost completat printr-un mic recital dedicat Centenarului Marii Uniri.
„Împreună putem realiza acțiuni impresionante”
Pr. Bogdan Trifu, consilier administrativ în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei şi coordonator al Centrului misionar-educativ de la Biserica Oota, şi-a exprimat bucuria împlinirii acestui eveniment, mărturisind totodată că „parteneriatul cu ACCES Oltenia început în urmă cu un an și jumătate s-a materializat în acțiuni și evenimente extraordinare, atât culturale, cât și educative sau sociale. Voluntarii ACCES au lucrat cu copiii centrului nostru, ne-au ajutat la toate activitățile întreprinse. Concertul caritabil este încă o dovadă în plus a faptului că împreună putem realiza acțiuni impresionante, prin multă muncă, talent și implicare. Am ținut foarte mult ca toți copiii implicați în acest proiect să vadă finalitatea muncii lor, urmând astfel toate etapele unei astfel de acțiuni: confecționarea de mărțișoare, comercializarea lor, numărarea banilor pe care urmează să îi donăm familiei lui Mihai”.
Invitat special la această activitate a fost diaconul Gigi Smădoi, care a prezentat audienţei un frumos concert de chitară clasică. La final, participanţii au putut cumpăra mărţişoarele şi ornamentele florale confecţionate de copiii de la Oota, alături de voluntarii ACCES. A fost strânsă suma de 3.800 de lei, care va ajunge la băiatul de 10 ani care are nevoie de sprijin.
„Dar, cu drag de Mărțișor”
Campania umanitară „Dar, cu drag de Mărțișor” organizată de Fundația „Cuvântul care Zidește” a fost lansată luni, 26 februarie, printr-o expoziție de mărțișoare realizată de copii și voluntari. Cu acest prilej, Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj găzduiește, până la data de 8 martie, o expoziție de mărțișoare handmade realizate de voluntari, copii de la Centrul „Aripi de Lumină” al Arhiepiscopiei Craiovei și elevi ai mai multor unități de învățământ din județul Dolj, printre care elevi de la Școala Gimnazială Coșoveni, Colegiul Național „Carol I” Craiova, Colegiul Național „Frații Buzești” Craiova, Colegiul Național „Elena Cuza” Craiova și Școala Gimnazială „Nicolae Romanescu” Craiova. La vernisajul de luni au fost prezenți, din partea Arhiepiscopiei Craiovei, părintele inspector Sebastian Hogea și inspector Daniela Hogea, din cadrul Biroului de învățământ, catehizare și activități cu tineretul, reprezentanți ai școlilor partenere, voluntari ai Asociației Domino, copii beneficiari și specialiști ai Centrului „Aripi de Lumină”, care au contribuit la realizarea mărțișoarelor. În deschiderea evenimentului, managerul Centrului de Creație Populară, Amelia Etegan, a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor persoanelor care s-au implicat în campania umanitară, și-a manifestat susținerea pentru acțiunea umanitară desfășurată, cât și pentru alte inițiative caritabile și totodată a apreciat gestul copiilor de a fi solidari cu alți copii aflați în suferință.
Menționăm că Centrul Creației Populare Dolj, partener în această campanie, este partener și al centrelor sociale aflate sub patronajul Mitropoliei Olteniei, sprijinind acțiunile care vin în folosul copiilor aflați în dificultate, din Arhiepiscopia Craiovei.
În continuarea evenimentului, părintele inspector Sebastian Hogea a evidențiat valoarea simbolică a mărțișorului în cultura românească, precum și importanța păstrării și transmiterii noilor generații a acestei tradiții de primăvară.
„Avem o datorie față de semenii noștri, aceea de a veni în sprijinul lor, mai ales atunci când ne sunt semnalate cazuri sociale sau persoane aflate într-o situație de dificultate din punct de vedere medical. Am reușit prin această acțiune să fim solidari, să contribuim fiecare dintre noi într-o campanie care are ca scop susținerea a trei copii cu probleme de sănătate. Mulțumim tuturor partenerilor noștri, mulțumim de asemenea celor prezenți pentru a fi luat parte la acest vernisaj și adresăm mai departe invitația de a vizita expoziția de mărțișoare handmade și de a contribui la ajutorarea unor copii care au nevoie de implicarea noastră”, a declarat Cristina Stamatoiu, director executiv al Fundației „Cuvântul care Zidește”.
Prezenți la eveniment, copiii care au confecționat mărțișoare s-au declarat mulțumiți că au putut întinde o mână de ajutor altor copii. „Am lucrat mărțișoare la atelierele de creație, și mă bucur că voi ajuta pe altcineva. E frumos să faci un bine”, a spus Maria, din cadrul Centrului „Aripi de Lumină”. „Am realizat primul mărțișor pentru această campanie și mă bucur că am avut această posibilitate, să ajut”, a mărturisit Mihaela.