„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Daruri de suflet în lumina şi bucuria pascală
Mai multe parohii din Arhiepiscopia Râmnicului au împărtăşit bucuria Sfintei Învieri şi credincioşilor aflaţi în suferinţă. Mai multe activități social-filantropice, dar și social-culturale au fost organizate de către preoți sau organizații care funcționează cu binecuvântarea Bisericii în localitățile Ocnele Mari, Horezu, Drăgășani sau în municipiul Râmnicu Vâlcea.
Liga Femeilor Creştine Ortodoxe a desfăşurat în această perioadă o serie de acţiuni în sprijinul persoanelor sărace aflate în evidenţa asociaţiei, în colaborare cu preoții de la parohiile Sâmbotin şi Fedeleşoiu. În cadrul proiectului „De sărbători nu sunteți singuri”, au fost oferite peste 300 pachete cu alimente, articole de îmbrăcăminte, încălţăminte şi jucării. Membrele ligii s-au deplasat la persoane izolate şi netransportabile din localităţile Ocnele Mari, Goranu, Fedeleşoiu, Dăeşti, Băbueşti pentru a aduce o bucurie pe chipurile frământate de griji şi de probleme. Acţiunile desfăşurate de membrele asociaţiei reprezintă manifestarea bucuriei de a fi solidari cu semenii aflaţi în grele încercări şi suferinţe.
Program festiv în Parohia Horezu I
Elevi de la Clubul Copiilor din municipiul Horezu au susținut în perioada pascală un scurt recital de cântări pascale la biserica cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, din Parohia Horezu I. Îmbrăcați în costume populare, copiii au participat la Sfânta Liturghie, la finalul căreia, în prezența preotului paroh Mihai Cârțan, protoiereul Protopopiatului Horezu, și a credincioșilor, au exprimat bucuria praznicului Învierii Domnului prin cântările specifice perioadei pascale. Între Clubul Copiilor și Parohia Horezu I a fost încheiat un parteneriat, prin intermediul căruia sunt desfășurate activități religios-edu- caționale.
Campanie pro-bibliotecă
Scriitori din Piatra Olt, Drăgănești și Râmnicu-Vâlcea, reuniți în proiectul „Iubirea de aproapele meu”, o campanie pro-bibliotecă, au ajuns în vizită filantropică la Mănăstirea Suiești. Campania reunește mai mulți scriitori, poeți, prozatori și eseiști care doresc să depună în mai multe biblioteci opere personale, pentru a sprijini existența bibliotecilor, valorizarea și utilitatea lor. La Mănăstirea Suiești au fost prezenți Tatiana Marcoianu, Liliana Ghiță Boian, Pandele Jianu, Zenovia Zamfir, Constantin și Constanța Triță, Cezar și Viorel Papuc. Fiecare a depus la biblioteca mănăstirii volume personale. Una dintre realizările acestei campanii a fost distribuirea a sute de volume în Republica Moldova, activitate ce se va desfășura și anul acesta.
Rugăciuni la racla Sfântului Efrem cel Nou
Tot în această perioadă, la finele săptămânii trecute, mai mulți clerici și credincioși râmniceni au adus cinstire Sfântului Efrem cel Nou, la Mănăstirea „Sfântul Antim” din Râmnic. Aici se găsește racla ce adăpostește o părticică din moaștele Sfântului Efrem. A fost astfel săvârșită slujba Vecerniei, urmată de procesiunea în jurul bisericii, și apoi de slujba Utreniei. În cuvântul de învățătură rostit credincioșilor s-au amintit viața și martiriul Sfântului Efrem cel Nou și preaslăvirea sa din partea lui Dumnezeu, pentru că vreme de mulți ani sfintele moaște au stat neștiute și ascunse.