„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Daruri de suflet în Parohia Strâmba Jiu
Reprezentanții a opt grupuri parohiale de tineri din Protopopiatul Târgu Jiu Sud s-au reunit sâmbătă, 30 martie, în Parohia Strâmba Jiu pentru a-și prezenta proiectele realizate sub îndrumarea preoților și a profesorilor coordonatori. Evenimentul a marcat etapa locală a Concursului naţional catehetic „Hristos: sufletul satului meu”.
Peste o sută de tineri din Protoieria Târgu Jiu Sud s-au întrunit sâmbătă, 30 martie, în Parohia Strâmba Jiu, judeţul Gorj, pentru stabilirea ierarhiei finale în proiectul catehetic „Hristos: sufletul satului meu”. Prima etapă a întâlnirii a avut loc în sala mare a Centrului Catehetic Parohial, unde pr. paroh Antonie Făiniși a ținut un cuvânt de bun venit. Apoi au luat cuvântul următorii invitați: Cristina Cilibiu, primarul orașului Turceni, prof. Georgeta Iliescu, director al Liceului Tehnologic Turceni, și pr. protoiereu Ionel Câmpeanu, cel care a mulțumit preoților implicați în acest concurs dedicat tinerilor, satului românesc și valorilor tradițional-creștine.
Proiectele participante
A urmat vizionarea filmului din cadrul proiectului „Unirea din pridvorul Bisericii”, câștigător al locului I pentru județul Gorj, la ediția de anul trecut a concursului național catehetic. Apoi, în ordinea alfabetică, a urmat prezentarea proiectelor, în prezența preoților și a profesorilor coordonatori: proiectul „Sunt parte a satului meu”, coordonat de pr. Daniel Ianăși, din Parohia Budieni; proiectul „Satul meu, poartă spre Împărăția cerurilor”, coordonat de pr. Ionuț Mădălin Bugiugan, din Parohia Dragotești; proiectul „Satul meu, vatră creștină”, coordonat de pr. prof. Florea Daniel, din Parohia Iași; proiectul „Hristos dăruind viață satului meu”, coordonat de prof. Cristian Nicolovici, din Parohia Mătăsari; proiectul „Trecut, prezent și viitor în satele negomirene”, coordonat de pr. Ionuț Cristian Salavat, din Parohia Raci; proiectul „Hristos – Lumina făuritorilor și strămoșilor mei”, coordonat de pr. prof. Daniel Foanene și prof. Adrian Popescu, din Parohia Rovinari II; proiectul „Biserica: sufletul satului”, coordonat de pr. prof. Ovidiu Popescu, din Parohia Strâmtu și proiectul „Satul cu dor de Hristos”, coordonat de pr. Antonie Făiniși, din Parohia Strâmba Jiu.
Moment artistic
După aceste prezentări, gazdele evenimentului au organizat, cu susținerea tinerilor talentați, un mic spectacol muzical și poetic, în fața bisericii parohiale cu hramurile „Sfânta Cuvioasa Parascheva” și „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Însoțiți de invitați, tinerii au pornit în procesiune către sfânta biserică, ce se află așezată pe dealul satului Strâmba Jiu. Aici, din fiecare grup parohial prezent în concurs, au fost desemnați tineri pentru realizarea momentelor artistice. Din partea Parohiei Raci, au fost prezenți tinerii din ansamblul folcloric „Izvorașul”, coordonat de Nicu Tudorescu și Melania Luican, care au cântat la fluier, nai și acordeon, dar au și prezentat o suită de dansuri gorjenești.
În timpul momentelor artistice, comisia de evaluare a proiectelor, compusă din pr. prof. Remus Daniel Hirghiduși, prof. Alina Romina Iordache, prof. Marin Bîcleseanu și prof. Ionică Zoran Laurențiu Cătălin, a stabilit clasamentul final al proiectelor. Parohiile care vor reprezenta Protoieria Târgu Jiu Sud la etapa eparhială a concursului sunt următoarele: Parohia Strâmba Jiu - locul I; Parohia Raci și Parohia Rovinari II - locul al II-lea și Parohia Strâmtu - locul al III-lea.
La final toți participanții au vizitat Mănăstirea „Sfânta Treime” din localitatea Strâmba Jiu.